Στην Ιταλία υπάρχει μια «καταραμένη» πόλη που οι κάτοικοι δεν τολμούν να πουν ούτε το όνομά της

Στην Ιταλία υπάρχει μια «καταραμένη» πόλη που οι κάτοικοι δεν τολμούν να πουν ούτε το όνομά της
stones, the historic building church near Matera in Italy UNESCO European Capital of Culture 2019, details of old building
stones, the historic building church near Matera in Italy UNESCO European Capital of Culture 2019, details of old building
donfiore via Getty Images

Ιστορίες με νεογέννητα που ήρθαν στον κόσμο με δύο καρδιές, αναπάντεχες κατολισθήσεις και τροχαία δυστυχήματα χωρίς αιτία είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τις δοξασίες στην ιταλική πόλη

Colobraro, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται το πιο καταραμένο μέρος της Ευρώπης.

Οι Ιταλοί δεν τολμούν καν να προφέρουν το όνομά της ενώ φημολογείται πως οι αστυνομικοί δεν σταματούν στο δρόμο τους οδηγούς που κατηγορούνται για υπερβολική ταχύτητα επειδή φοβούνται μήπως υποφέρουν από κάποια κατάρα.

Η πόλη βρίσκεται στην κορυφή της νότιας περιοχής της Basilicata της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με το μύθο, η λαϊκή παράδοση για την κατάρα χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940, όταν ο Biagio Virgilio, τότε δήμαρχος του Colobraro, είπε σε μια συνάντηση στην κοντινή πόλη Matera: «Να πέσει αυτός ο πολυέλαιος εάν δεν λέω την αλήθεια!»

Πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του, ο τοπικός άρχοντας είδε το φωτιστικό να ξεριζώνεται από το ταβάνι και να προσγειώνεται στο πάτωμα. Από τότε το όνομα της πόλης έγινε συνώνυμο κακών οιωνών. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών στο μεταξύ την αποκαλούν «Cudd Pais» (που σημαίνει «το χωριό» στην τοπική διάλεκτο) και όταν ακούνε τη λέξη Colobraro αστραπιαία χτυπούν ξύλο για να διώξουν μακριά την κακοτυχία.

Κάποιοι βέβαια κάτοικοι του τόπου διαφωνούν με τις φήμες περί κακοτυχίας και γρουσουζιάς. Ο Matteo, μόνιμος κάτοικος του Colobraro, είπε μιλώντας στο BBC: «Τον iagio Virgilio; Φυσικά και τον θυμάμαι! Ο κακότυχος; Δεν έφερε καμία κακοτυχία. Όταν κάτι συμβαίνει σε μερικούς ξένους, όπως το να σκάσει το λάστιχο του αυτοκινήτου τους, κατηγορούν το χωριό».

Προκειμένου να βγάλει το στίγμα από πάνω της και να διακωμωδήσει το γεγονός, η ίδια η τοπική κοινωνία από το 2011 κάθε Αύγουστο πραγματοποιεί ένα φεστιβάλ, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες ντύνονται μασκαράδες και περιφέρονται στους δρόμους της Ιταλίας για να «ξορκίσουν» όπως λένε το κακό.

Δημοφιλή