Η Ιταλία πενθεί: Στους 291 οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Η Ιταλία πενθεί: Στους 291 οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου
ASCOLI PICENO, ITALY - AUGUST 27: (L-R) Italian President Sergio Mattarella, Italy's upper house of Parliament Piero Grasso, Italy's lower house of Parliament Laura Boldrini, Italian Prime Minister Matteo Renzi and his wife Agnese Landini attend a funeral mass for victims of the recent earthquake on August 27, 2016 in Ascoli Piceno, Italy. Italy has declared a state of emergency in the regions worst hit by Wednesday's earthquake as hopes diminish of finding more survivors. At least 290 people ar
ASCOLI PICENO, ITALY - AUGUST 27: (L-R) Italian President Sergio Mattarella, Italy's upper house of Parliament Piero Grasso, Italy's lower house of Parliament Laura Boldrini, Italian Prime Minister Matteo Renzi and his wife Agnese Landini attend a funeral mass for victims of the recent earthquake on August 27, 2016 in Ascoli Piceno, Italy. Italy has declared a state of emergency in the regions worst hit by Wednesday's earthquake as hopes diminish of finding more survivors. At least 290 people ar
Giuseppe Bellini via Getty Images

Η Ιταλία απέτισε σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους, φόρο τιμής στα 291 θύματα της σεισμικής δόνησης που ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι και εκατοντάδες κάτοικοι και μέλη σωστικών συνεργείων παρέστησαν στην κηδεία 35 θυμάτων του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου.

Τα φέρετρα που ήταν καλυμμένα από λευκά λουλούδια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το ιερό. Γύρω τους οι συγγενείς, πολλές φορές κι οι ίδιοι τραυματίες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο και άγγιζαν τα ξύλινα φέρετρα για να πουν αντίο στους δικούς τους.

Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν, ωστόσο, να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλη μία τελετή, χωρίς τις σορούς, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για τα θύματα του Ακούμολι και κυρίως του Αματρίτσε.

«Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του 'Ασκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ΄Έρκολε.

«Να μην φοβάστε να φωνάξετε την οδύνη σας, όμως μην χάνετε το κουράγιο σας» προέτρεψε τους επιζώντες ο επίσκοπος του Άσκολι, Τζοβάνι Ντ’ Έρκολε.

«Μαζί θα ανοικοδομήσουμε τα σπίτια και τις εκκλησίες μας. Κυρίως μαζί θα δώσουμε ξανά ζωή στις κοινότητές μας, με βάση τις παραδόσεις μας, από τα συντρίμμια του θανάτου».

«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε» υποσχέθηκε ο Ιταλός πρόεδρος που χαιρέτισε έναν προς ένας τους συγγενείς των θυμάτων μετά την τελετή. Όπως ακριβώς έκανε ο Ματέο Ρέντσι και η σύζυγός του Ανιέζε, εμφανώς συγκινημένοι.

Μεταξύ των φερέτρων, εκείνο της Τζούλια, ηλικίας 9 ετών, η σορός της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζόρτζια, 5 ετών, έναν από τους τελευταίους ανθρώπους που έβγαλαν ζωντανούς από τα χαλάσματα. Λίγο πιο πέρα ήταν και το φέρετρο ενός μωρού 18 μηνών.

Σε ένδειξη πένθους τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόβαλαν διαφημίσεις, ενώ οι καμπάνες της βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που υπέστη καταστροφές από το σεισμό του 1997, χτυπούσαν πένθιμα, στη μνήμη των θυμάτων.

Μετά τις πρώτες κηδείες χθες στη Ρώμη και Πομέτζια, νότια της πρωτεύουσας, η κηδεία του Σέρτζιο, 13 ετών, τελέστηκε σήμερα το απόγευμα στο Σαν Μπενετέτο, κοντά στο Αματρίτσε.

Μια τελετή μνήμης, χωρίς φέρετρα, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Αματρίτσε, την κοινότητα των 2.500 κατοίκων που θρηνεί τουλάχιστον 230 νεκρούς.

Εκεί, τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχιζαν να ανασύρουν σορούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα, ένας εκ των 387 τραυματιών υπέκυψε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 291.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 181 θυμάτων. Το μικρότερο σε ηλικία ήταν 5 μηνών, το πιο ηλικιωμένο 93 ετών.

Τουλάχιστον 16 ξένοι, τουρίστες ή άνθρωποι που διέμεναν εδώ και χρόνια στην Ιταλία, βρίσκονται μεταξύ των νεκρών: 10 Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, μια Ισπανίδα, ένας υπήκοος από το Σαλβαδόρ και μια Καναδέζα.

Και την ίδια στιγμή η γη συνεχίζει να τρέμει: περισσότεροι από 1.300 μετασεισμοί έχουν καταγραφθεί από την Τετάρτη, μεταξύ αυτών ένας 4 βαθμών σήμερα την αυγή.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας αναφέρει ότι σχεδόν 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και πέρασαν την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε τέντες που έχουν στήσει οι αρχές.

Την ίδια ώρα, τα κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν βοήθεια ξεχειλίζουν από κόσμο και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές.

«Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, τίποτα δε λείπει (…) όμως όταν η κατάθλιψη συνοδεύει την απελπισία, στείλτε τσιγάρα, στείλτε κρασί» έγραψε ένας ανταποκριτής της εφημερίδας La Stampa.

Ωστόσο η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού.

Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά, ενώ θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων ανήλθε από τους 281 σε 290 καθώς άλλες εννέα σοροί ανασύρθηκαν το Σάββατο στο Αματρίτσε, ανάμεσά τους τρεις σοροί που ανασύρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από το ξενοδοχείο Ρόμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο στο Αματρίτσε στους 230, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοικοι και τουρίστες.

Μετά τον σεισμό, πρωτοβουλίες αναλήφθησαν στις τέσσερις γωνιές της χώρας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πληγέντες.

Στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ή της Caritas, τα παιχνίδια που έχουν συγκεντρωθεί είναι παρά πολλά για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Επίσης, γεμάτα από εθελοντές αιμοδότες είναι τα κέντρα που δέχονται δωρεά αίματος.

Σε ένδειξης τιμής, περίπου 700 εστιάτορες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό πρόσθεσαν ήδη στα μενού τους τα σπαγγέτι 'αλ΄αματριτσιάνα", μια σπεσιαλιτέ του Αματρίτσε, της πλέον πληγείσας κοινότητας από τον σεισμό, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το 50ο φεστιβάλ αυτού του παραδοσιακού πιάτου.

Το 2009, ένας άλλος σεισμός είχε αφήσει πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς στην Λ' Ακουίλα, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, η οποία τότε ήταν μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή