ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2016 08:03 EEST | Updated 13/09/2016 08:03 EEST

Λύθηκε το μυστήριο με την εξαφάνιση του πλοίου του Βρετανού εξερευνητή Τζον Φράκλιν το 1848

Duncan Walker via Getty Images
'Vintage engraving from 1878 showing HMS Terror trapped in the Ice. The Terror along with HMS Erebus was part John Franklin's expedition to the Arctic in 1845, where they became trapped in ice near King William Island and were abandoned in 1848.'

Το χαμένο πλοίο του Βρετανού εξερευνητή του Βρετανικού Ναυτικού Τζον Φράκλιν βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στον Αρκτικό βυθό.

Το πλοίο με το όνομα HMS Terror είχε βρεθεί να πλέει ακυβέρνητο το 1848 μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Φράκλιν να διασχίσει τα ύδατα του λεγόμενου Βορειοδυτικού Περάσματος κατά μήκος της Καναδικής Αρκτικής. Έκτοτε, η τύχη του παρέμενε άγνωστη, παρά τις προσπάθειες της Βρετανίας να εντοπίσει τα ίχνη του επί μια 10ετία μετά την τραγωδία. Και οι 129 άνδρες του Φράκλιν θεωρήθηκαν νεκροί.

Το αίνιγμα τώρα λύθηκε χάρη στις διαρκείς εξερευνήσεις αλλά και σε μια μαρτυρία ενός Εσκιμώου. Την Κυριακή, μια ομάδα από το Ίδρυμα Arctic Research εξερεύνησαν την περιοχή του ναυαγίου και τράβηξαν φωτογραφίες από το εγκαταλειμμένο πλοίο. Κατάφεραν μάλιστα να εισέλθουν σε ορισμένους χώρους του εσωτερικού του, όπου βρήκαν μπουκάλια κρασιού, πιάτα και άλλα αντικείμενα.

Όλες αυτές τις μέρες το πλήρωμα μελετά τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο ναυάγιο με εικονογραφήσεις του πλοίου από τον 19ο αιώνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για το HMS Terror.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένοι από τους ναύτες κατάφεραν να διαφύγουν από το σημείο με μια βάρκα, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί. Ακόμα όμως και εάν κατάφεραν να ξεφύγουν, το πιθανότερο είναι ότι πέθαναν λίγες ημέρες αργότερα από την πείνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Sponsored Post