Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της «ζούγκλας» του Καλαί

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της «ζούγκλας» του Καλαί
Migrants line-up to register at a processing centre in the makeshift migrant camp known as
Migrants line-up to register at a processing centre in the makeshift migrant camp known as
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 900 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμού στο Καλαί, στα πλαίσια της επιχείρησης εκκένωσης.

Περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί και άλλοι αξιωματούχοι στη Γαλλία επιβλέπουν την εκκένωση του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού στη «ζούγκλα» του Καλαί, όπως την ονομάζουν. Η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα ακριβώς στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι αρχές αναφέρουν ότι στον καταυλισμό ζουν σε άθλιες συνθήκες περίπου 7.000 άνθρωποι και στόχος είναι να τους μεταφέρουν σε κέντρα υποδοχής σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας οι αρχές θέλουν να έχουν απομακρυνθεί τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι.

Πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν νωρίς το πρωί στα σημεία συγκέντρωσης που έχουν καθορισθεί από τις αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων που βρίσκονται επί τόπου.

Γυναίκες και άνδρες παρουσιάστηκαν στις 06.00 τοπική ώρα με τις αποσκευές τους για να επιβιβασθούν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στα κέντρα υποδοχής εγκατεσπαρμένα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι οι μετανάστες που αρνούνται να φύγουν καθώς το όνειρό τους είναι να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από Γάλλους οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην μετεγκατάσταση μεταναστών στις περιοχές τους.

«Μόνο δια της βίας θα φύγουμε από εδώ. Θέλουμε να πάμε στη Βρετανία» δήλωσε στο BBC ένας Αφγανός πρόσφυγας.

Ήδη τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε ένταση, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι «απάντησαν», κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μεταδίδει η Deutsche Welle (DW).

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο Κριστιάν Σαλομέ, επικεφαλής της ΜΚΟ Auberge des Migrants, δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα Journal de Dimanche ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες δεν θέλουν να αποχωρήσουν και ότι από τη Δευτέρα μπορεί να δούμε σκηνές έντασης και ανθρωποκυνηγητού, καθώς πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να διαφύγουν και να αναζητήσουν κρυψώνα στα περίχωρα του Καλαί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η αποκαλούμενη «ζούγκλα του Καλαί»,θα αποτελεί παρελθόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, γι αυτό οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από μέρες. Στόχος είναι η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποδεχθούν εθελοντικά τη μετακίνηση τους σε μικρότερα κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

Οι αρχές μοίρασαν περίπου 10.000 έντυπα σε διαφορετικές γλώσσες για να εξηγούν πώς ακριβώς πρόκειται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το πρωί της Δευτέρας.

Αρχικά σε ένα υπόστεγο 3.000 τ.μ. που έχει νοικιάσει η κυβέρνηση, δίπλα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, θα πρέπει κατ΄αρχήν να στοιχηθούν σε τέσσερες σειρές: ανήλικοι, ενήλικες, οικογένειες, άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες. Στη συνέχεια θα τους προταθεί η μετακίνηση με πούλμαν σε ένα από τα 460 κέντρα υποδοχής και προσανατολισμού που προβλέπονται στη γαλλική επαρχία, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο. Για τους ανηλίκους που έχουν οικογένεια στην Αγγλία, οι οποίοι είναι περίπου 1.300, προβλέπεται να παραμείνουν σε κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Καλαί, έως ότου πεισθεί η βρετανική κυβέρνηση να τους δεχθεί.

Περίπου 70 λεωφορεία έχουν είναι σε αναμονή για να μεταφέρουν το κόσμο, ενώ από την Τρίτη θα αρχίσει η καταστροφή των σκηνών και ο καθαρισμός το χώρου. Η όλη επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει τρεις ημέρες.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να ασκήσει βία, όμως εάν υπάρξουν μετανάστες που αρνηθούν να φύγουν ή υπάρξουν ΜΚΟ που προκαλέσουν προβλήματα, τότε η αστυνομία θα αναγκαστεί να επέμβει.

Η τεράστια αυτή επιχείρηση παρουσιάζεται ως «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα από τη γαλλική κυβέρνηση. Θα επιτρέψει τη διάλυση της μεγαλύτερης παραγκούπολης της Γαλλίας, που δημιουργήθηκε εδώ και 18 μήνες και κατοικείται από πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία και τρέφουν το όνειρο να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.Τροφοδοτώντας την ανασφάλεια και αγανάκτηση των τοπικών πληθυσμών, ο καταυλισμός του Καλαί εξελίχθηκε σε απόστημα που δηλητηριάζει τη συζήτηση για τη μετανάστευση προκαλώντας ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Η πλειονότητα αυτών που ζουν στη «ζούγκλα» του Καλαί πολύ συχνά συγκρούονται με οδηγούς φορτηγών, καθώς επιχειρούν να μπουν στις καρότσες των οχημάτων τους και να περάσουν παράνομα στη Βρετανία. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν συγκρουστεί και με την αστυνομία.

Η Βρετανία από την πλευρά της κατασκευάζει ένα τείχος μήκους ενός χιλιομέτρου και κόστους σύμφωνα με πληροφορίες 2,2 εκατ. ευρώ σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα των ροών.

Εν τω μεταξύ η Γαλλίδα υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κοσέ επέκρινε την επιφυλακτικότητα της Βρετανίας να δεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από τη «ζούγκλα» του Καλαί, προκειμένου αυτοί να επανενωθούν με την οικογένειά τους, και εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες» θα πρέπει να γίνουν δεκτοί «άμεσα» στη γειτονική χώρα.

Η Κοσέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL εξήγησε ότι το Παρίσι επιθυμεί όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο Καλαί και οι οποίοι διαθέτουν οικογένεια στη γειτονική χώρα «να γίνουν δεκτοί το συντομότερο δυνατό στη Βρετανία». Παράλληλα εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες θα πρέπει να γίνουν δεκτοί άμεσα».

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναγκάστηκε να «πάει επανειλημμένα στη Βρετανία για να δώσει συνεντεύξεις στην (βρετανική εφημερίδα) The Guardian προκειμένου τελικά η βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο».

Η Γαλλίδα υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν παιδιά στη «ζούγκλα» του Καλαί, «οι γονείς των οποίων είναι στη Βρετανία και τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να γίνουν δεκτά» στη χώρα, παραδεχόμενη όμως ότι έγιναν «σημαντικές πρόοδοι την προηγούμενη εβδομάδα».

Περίπου 500 ανήλικοι που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί, σε σύνολο 1.300 καταγεγραμμένων, έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν οικογένεια στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της οργάνωσης France Terre d’ Asile Πιέρ Ενρί, 200 ανήλικοι επανενώθηκαν με την οικογένειά τους στη Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκκένωση της «Ζούγκλας του Καλαί»

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή