Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία. Μεγάλες οι αποκλίσεις στις δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία. Μεγάλες οι αποκλίσεις στις δημοσκοπήσεις
Turkish President Tayyip Erdogan gestures to his supporters during a rally for the upcoming referendum in Istanbul, Turkey, April 15, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Turkish President Tayyip Erdogan gestures to his supporters during a rally for the upcoming referendum in Istanbul, Turkey, April 15, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, στην Τουρκία, Οι Τούρκοι ψηφίζουν σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για μια συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι περίπου 55,3 εκατομμμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 07:00 έως τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και από τις 08:00 έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα. Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται με μικρή διαφορά.

Ερντογάν: Το έθνος μας θα προχωρήσει προς το μέλλον

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή», είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Γιλντιρίμ: Η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε, αφού ψήφισε στη Σμύρνη, πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Εννοείται πως ψηφίζω για να στηρίξω τον πρόεδρο. Αν βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, είναι χάρη σ' αυτόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμρά Γερλίνκαγια μέσα σ' ένα εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Ο Χεντσέρ Σενκόμ, ένας απόστρατος στρατιωτικός, δεν μάσησε τα λόγια του αφού ψήφισε σ' ένα σχολείο της Άγκυρας κατά της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Είμαι κατά της κυβέρνησης αυτής, επειδή ξέρω το όραμά της για τον κόσμο. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στο 2002 και το 2004 και μας είπαν ότι η Τουρκία θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα έβαζε τέλος στην τρομοκρατία, αλλά τίποτε απ' όλα αυτά δεν έγινε», δήλωσε.

Κλίμα πόλωσης

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας το Μεγάλο Σάββατο, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Η ψηφοφορία διεξάγεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».

Δημοφιλή