ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2015 08:35 EEST | Updated 02/04/2015 19:17 EEST

Κένυα: Λήξη της ομηρίας και 147 νεκροί

ASSOCIATED PRESS
Kenyan police officers take positions outside the Garissa University College as an ambulance carrying the injured going to a hospital, during an attack by gunmen in Garissa, Kenya, Thursday, April 2, 2015. Gunmen attacked the university early Thursday, shooting indiscriminately in campus hostels. Police and military surrounded the buildings and were trying to secure the area in eastern Kenya, police officer Musa Yego said. (AP Photo) (AP Photo)

Τέλος έχει δοθεί στην ομηρία της πανεπιστημιούπολης του Γκαρίσα, με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει το νούμερο των 147, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, ενώ τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Την επίθεση εξαπέλυσε η σομαλική ισλαμική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, που διατηρεί δεσμούς με την Aλ Κάιντα. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στη βορειοανατολική Κένυα, κοντά στη μεθόριο με την Σομαλία.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας, με ανάρτηση του επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί. Η επιχείρηση που διεξήγαγαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο του Πανεπιστημίου ολοκληρώθηκε και οι 4 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως λίγες ώρες νωρίτερα, την στιγμή που ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, Τζόσεφ Ενκαϊσέρι ανέφερε πως η ανακατάληψη του χώρου του πανεπιστημίου είχε ολοκληρωθεί κατά «90%», και έκανε λόγο για 70 νεκρούς, ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου εκπροσώπου της οργάνωσης της Σομαλίας, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, Αμπντιασίς Αμπού, βρίσκονταν ακόμη εντός της πανεπιστημιούπολης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος της Αλ Σεμπάμπ είχε αναφέρει πως «συνεχίζουμε να ελέγχουμε το πεδίο και κρατάμε πολλούς ομήρους. Γύρω μας κείτονται επίσης νεκροί, πολλοί περισσότεροι νεκροί από τα πτώματα που περισυνέλλεξαν».

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν τα ξημερώματα οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στις εστίες της πανεπιστημιούπολης και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι εξτρεμιστές άφησαν ελεύθερους τους μουσουλμάνους και κρατούσαν ομήρους χριστιανούς.

Η οργάνωση έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θέλει να τιμωρήσει την Κένυα επειδή έστειλε στρατεύματα στη Σομαλία για να πολεμήσουν εναντίον των μαχητών της.

Photo gallery Επίθεση σε πανεπιστημιούπολη στην Κένυα See Gallery

Sponsored Post