Al Jazeera: Θα μπορούσε η Κίνα να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ σε επίπεδο αμυντικών δαπανών;

Al Jazeera: Θα μπορούσε η Κίνα να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ σε επίπεδο αμυντικών δαπανών;
Conflict between China and USA in Asia-Pacific region
Conflict between China and USA in Asia-Pacific region
pengpeng via Getty Images

Με τα επεισόδια ανάμεσα σε κινεζικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία να κορυφώνονται στην Νότια Σινική Θάλασσα, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ξεσπάσει ένας πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια. Εξάλλου ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προειδοποιήσει τους «εχθρούς της Αμερικής» ότι είναι έτοιμος για μια στρατιωτική «απάντηση», ενώ και η Κίνα, που παρουσιάζεται ως η νέα παγκόσμια υπερδύναμη, δείχνει να κρατά μια ολοένα και περισσότερο εχθρική στάση απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση. Θα μπορούσε όμως η τελευταία να αντέξει οικονομικά το βάρος ενός αμυντικού ανταγωνισμού;

Σύμφωνα με άρθρο του κοινωνιολόγου Σαλβατόρε Μπαμπόνες στο Al Jazeera, η ασιατική χώρα δεν μπορεί αυτή την στιγμή να ανταγωνιστεί τις Πολιτείες στις επενδύσεις της σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Στις αρχές της χιλιετίας, η Κίνα αύξανε τις αμυντικές της δαπάνες με ρυθμούς της τάξεως άνω του 10%. Το 2016, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως θα σημειωνόταν αύξηση ύψους 20%, όμως αυτή τελικά δεν ξεπέρασε το 7,6%. Πρόσφατα, η χώρα ανακοίνωσε ότι ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες για το 2017 θα κυμαίνεται μόλις στο 7% -ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με όσα ίσχυαν στις αρχές του 2000.

Ο κυριότερος λόγος που δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με το Al Jazeera, είναι το μεγάλο δημοσιονομικό χρέος που πλήττει την χώρα. Η Κίνα είναι μια χώρα που γερνάει και ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων της σε κοινωνικές παροχές. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ενίσχυση του οπλοστασίου της δεν είναι πλέον στις προτεραιότητές της, ακόμα και τώρα που οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Για τις ΗΠΑ όμως, οι αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να αυξηθούν. Μπορεί το εθνικό χρέος της χώρας να αγγίζει τα 20 τρισ. δολάρια και να έχει ετήσιο έλλειμμα κρατικού υπολογισμού ύψους 600 δισ. δολαρίων, όμως τα πραγματικά επιτόκια στ0 δημοσιονομικό της χρέος βρίσκονται στο 0,5% και η χώρα συνεχίζει να ξοδεύει τα χρήματά της όπως επιθυμεί. Εξάλλου η δύναμη του δολαρίου της προσφέρει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα. Εάν λοιπόν, σύμφωνα με το άρθρο, η ασιατική δύναμη αποφασίσει να ανταγωνιστεί την Αμερική σε στρατιωτικό επίπεδο, οι πιθανότητες δεν θα είναι με το μέρος της.

Δημοφιλή