ΔΙΕΘΝΕΣ
08/12/2015 15:14 EET | Updated 08/12/2015 15:14 EET

Εμπόδιο στην συμφωνία για την κλιματική αλλαγή η Σαουδική Αραβία

ALAIN JOCARD via Getty Images
Visitors discover the Indian stand at the COP 21, the United Nations conference on climate change at Le Bourget, on the outskirts of Paris, on December 8, 2015, while water sprays compose the word COP21.The 21st Session of the Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change is taking place from November 30 to December 11. / AFP / ALAIN JOCARD (Photo credit should read ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)

Κατηγορίες για προσπάθεια παρεμπόδισης μιας συμφωνίας δέχτηκε σήμερα, Τρίτη, η Σαουδική Αραβία στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον The Guardian, η χώρα προσπαθεί να διασφαλίσει το μέλλον της ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

«Ο κόσμος αλλάζει και (αυτό) τους κάνει πολύ νευρικούς», δήλωσε ο Wael Hmaidan, διευθυντής της Οργάνωσης Climate Action Network, ενώ πρόσθεσε ότι «οτιδήποτε θα προωθήσει αυτή την ενεργειακή αλλαγή που ήδη λαμβάνει χώρα, αποτελεί κάτι που προσπαθούν να σταματήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο Μάιο ο αρμόδιος υπουργός για τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας είχε δηλώσει ότι γνωρίζει ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται μακριά από την χρήση ορυκτών καυσίμων και ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Στην Σαουδική Αραβία καταλαβαίνουμε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα. Δεν ξέρω πότε, το 2040, το 2050 ή αργότερα», είχε δηλώσει.

Την ίδια στιγμή, κατά την διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, η Σαουδική Αραβία δεν αποδέχονται τους στόχους της προτεινόμενης συμφωνίας.

Οι εκπρόσωποί της αρνήθηκαν ακόμα να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και στην σταδιακή μείωση της χρήσης άνθρακα έως το 2050. Ακόμα, δεν δέχτηκαν να λάβουν μέρος σε αξιολογήσεις για το κατά πόσο εφαρμόζουν τα μέτρα της συμφωνίας.