Mε αυτό το κόλπο θα αλλάξετε τη γνώμη όσων διαφωνούν με εσάς. Είναι 350 ετών αλλά παραμένει διαχρονικό

Mε αυτό το κόλπο θα αλλάξετε τη γνώμη όσων διαφωνούν με εσάς. Είναι 350 ετών αλλά παραμένει διαχρονικό
Discussion Between Guy And Girl Over Gray Background
Ridofranz via Getty Images
Discussion Between Guy And Girl Over Gray Background

Πιθανότατα πολλοί από εσάς δεν έχετε ακούσει για τα έξυπνα κόλπα που επινοούσε ο Blaise Pascal, ωστόσο ο μαθηματικός, εφευρέτης και φιλόσοφος του 17ου αιώνα είχε εμπνευστεί πολλούς τρόπους με βάση τους οποίους μπορούμε να κάνουμε λίγο καλύτερη την καθημερινή μας ζωή. Μια από τις ιδέες που είχε και από την οποία μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αλλάξουμε τη γνώμη των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.

Το μυστικό για τη μέθοδο αυτή αποκαλύπτει στο βιβλίο του με τίτλο «Pensees».

Στις σελίδες του χαρακτηριστικά έγραφε:

«Όταν θέλουμε να διορθώσουμε κάποιον αποδεικνύοντας πως σφάλλει, πρέπει αρχικά να παρατηρήσουμε από ποια πλευρά εξετάζει το θέμα και να εστιάσουμε σε αυτό που θεωρούμε λάθος. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να προσβληθεί αν του πει κάποιος πως δεν γνωρίζει τα πάντα, ακόμα κι αν θέλει να τα γνωρίζει. Είναι ωστόσο αδύνατο για κάποιον να έχει γνώσεις για όλα τα θέματα, αφού έτσι είναι η ανθρώπινη φύση.

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι πείθονται περισσότερο από τα επιχειρήματα και τις πληροφορίες που έχουν ανακαλύψει μόνοι τους για ένα θέμα, παρά από αυτά που προβάλλουν οι γύρω».

Με λίγα λόγια, αν κάποιος διαφωνεί με εσάς και εσείς θέλετε να τον πείσετε, πρώτα πρέπει να επισημάνετε τα σημεία στα οποία είναι σωστός και μετά να τον αφήσετε να ανακαλύψει μόνος του το λάθος επιχείρημα.

Έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πειθώ βασίζεται στην ενσυναίσθηση.

Ο Arthur Markman, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Austin στο Τέξας, είπε στο Bloomsmag πως η εν λόγω θεωρία ισχύει ακόμα παρόλο που έχουν περάσει αιώνες από τότε.

«Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αλλάξετε τη γνώμη κάποιου είναι να μειώσετε την άμυνά που προβάλλει απέναντι σας με ευγενικό τρόπο. Αν ξεκινήσετε εξαρχής να απαριθμείτε τα λάθη του, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρετε τίποτα. Το ζητούμενο είναι να τον παινέψετε και λίγο αργότερα να του ζητήσετε να παραδεχτεί πως ίσως κάπου δεν είναι σωστός. Είναι σαν ένα παιχνίδι ανταλλαγής», αναφέρεται επίσης στο βιβλίο του Pascal.

Κρατήστε τα κατά νου την επόμενη φορά που κάποιος θα σας εξοργίσει εμμένοντας στην άποψή του!

Πηγή: indy100