Κλίμα διάσπασης στην πολιτική σκηνή της Κύπρου για τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό

Κλίμα διάσπασης στην πολιτική σκηνή της Κύπρου για τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό
Cypriot President Nikos Anastasiadis visits the Greek Prime Minister Alexis Tsipras on April, 17. in Athens, Maximos Mansion - the PM's residence . The two statesmen agreed on geopolitical issues as well as on a statement against austerity(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
Cypriot President Nikos Anastasiadis visits the Greek Prime Minister Alexis Tsipras on April, 17. in Athens, Maximos Mansion - the PM's residence . The two statesmen agreed on geopolitical issues as well as on a statement against austerity(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν στις 23 Αυγούστου.

Η σημερινή, τελευταία συνάντηση των ηγετών ολοκληρώθηκε με κοινό δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται: «Σήμερα ο Τουρκοκύπριος και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης έκαναν έναν απολογισμό μετά από 16 μήνες διαπραγματεύσεων. Χρόνος και προσπάθεια δόθηκαν. Όλα τα κεφάλαια συζητήθηκαν, σημαντική πρόοδος έχει γίνει σε θέματα οικονομίας, περιουσίας, ΕΕ και αλλού, αλλά μένουν ακόμη ανοιχτά θέματα».

Όπως επισημαίνεται, γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το εδαφικό και την ασφάλεια, «αλλά υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, που οι Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν και παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια για λύση μέσα στο 2016». Γι' αυτό, προστίθεται, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον γγ του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και θα τον ενημερώσουν για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες, ενώ θα του ζητήσουν «να αυξήσει τη δική του εμπλοκή στις συνομιλίες».

Σημειώνεται ότι το δελτίο Τύπου των δύο ηγετών ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

«Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να κάνουν κάθε τι δυνατό για να φθάσουν σε μια συνολική λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014», είπε και πρόσθεσε: «Συζητούνται αλληλένδετα όλα τα κεφάλαια».

Το απόγευμα της Τετάρτης σε φορτισμένο κλίμα, λόγω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ρήγμα με τα κόμματα».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο»στη συνεδρίαση του Εθνικού συμμετείχαν, για πρώτη φορά, μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων μετά τις αποφάσεις για αλλαγές καθώς και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χριστόφιας.

Τι έγινε στη συνεδρία

Εικόνα για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, όπως ο ίδιος ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης και όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς αν έχει καθησυχάσει τα κόμματα, είπε ότι «δεν είναι από μένα που εξαρτάται αν θα καθησυχάσουν ή όχι.

«Έδωσα μια σαφέστατη εικόνα για το πού βρισκόμαστε και συνεπώς στην καλοπιστία του καθενός εναπόκειται». Σε ερώτηση αν αισθάνεται πιέσεις από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό μέτωπο ενόψει και της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακκιντζί στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, δεν αισθάνομαι καμία πίεση».

Κληθείς να πει αν τον έχουν βοηθήσει τα κόμματα με τις εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος είπε ότι «πάντοτε είναι χρήσιμες οι όποιες οπωσδήποτε παρεμβολές, αρκεί να κατανοούμε όλοι ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που έχουν παραπάνω προνόμια στο Εθνικό Συμβούλιο. Και ο νοών νοείτω».

Ποιός ο ρόλος του Μπαν Κι μουν;

Στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου βρέθηκε και το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των ηγετών και διαβάστηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι ηγέτες , στη συνάντησή τους με τον ΓΓ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα ζητήσουν από τον κ. Μπαν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες.

Αυτό, σημειώνει ο Φιλελεύθερος, μεταφράζεται, σε εμπλοκή, μέσω του Ειδικού του Συμβούλου, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ο οποίος χθες επανέλαβε τα περί εφικτού στόχου για λύση εντός του 2016, ωστόσο για πρώτη φορά μίλησε για φιλόδοξο στόχο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε επιστρέφοντας στο Προεδρικό από τις συνομιλίες πως αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν, δεν πρόκειται να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη. Για το Δελτίο Τύπου ο Πρόεδρος είπε πως όλη η φιλολογία και η παραφιλολογία που ανεπτύχθη και οι ανησυχίες που απλώς δημιουργούνται για να καλλιεργούν κλίμα αρνητισμού, δεν ευσταθούν.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Την Τρίτη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες πολιτικών κομμάτων για συσκότιση εκ μέρους του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Μάλιστα, από την σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και νομοσχέδια της μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, αποχώρησαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Οι πρόεδροι των δύο κομμάτων επικαλέστηκαν άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να δώσει στα κόμματα τα έγγραφα που σχετίζονται με το Κυπριακό. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, ότι δεν νοείται ο Πρόεδρος να ζητά υποστήριξη, όσον αφορά στα νομοσχέδια μεταρρύθμισης, από την στιγμή που αύριο θα εκδοθεί ένα «κρίσιμο», όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος, κοινό ανακοινωθέν, για το οποίο υπάρχει συσκότιση. Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη για «μυστική διπλωματία» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχει ρήγμα, λέει ο Αναστασιάδης

Ερωτήθηκα εάν αισθάνομαι «δυνατός σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, παρά το κλίμα διάσπασης στο εσωτερικό μέτωπο». Και απαντώ: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κλίμα διάσπασης. Υπήρξε ένα επεισόδιο χθες στο οποίο δεν θέλω να δώσω έκταση και να καλλιεργώ κλίμα διχόνοιας. Με ενδιαφέρει η ενότητα που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ μας. Αν νιώσω ότι υπεύθυνα συμπεριφέρονται οι ηγέτες, δηλώνω πως έχω ανάγκη να είναι συνδιαμορφωτές της πολιτικής για τα επόμενα βήματα της επόμενης φάσης του Κυπριακού. Το θέμα είναι να μην έχουμε επανάληψη φαινομένων που αντί να βοηθήσουν, υποσκάπτουν το διάλογο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και προσθέτει:

«To σημερινό Δελτίο Τύπου που ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, απεικονίζει πραγματικότητες. Αυτό που απεικονίζει είναι ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις σε ουσιώδη θέματα, όπως επίσης και το ότι υπάρχουν διαφορές εξίσου σημαντικές σε άλλα θέματα. Απεικονίζει αυτά τα οποία καταγράφονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά που άκουγα τόσες ημέρες, όλη η φιλολογία και η παραφιλολογία που ανεπτύχθη, γύρω από το Δελτίο Τύπου, αυτές οι ανησυχίες που απλώς δημιουργούνται για να καλλιεργούν κλίμα αρνητισμού, δεν ευσταθούν».

Οι νέες αντιδράσεις των κομμάτων

Εν τω μεταξύ άμεση ήταν η τοποθέτηση των κομμάτων έπειτα από το κοινό δελτίο Τύπου που ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων όπως τις δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος» έχουν ως εξής:

ΔΗΣΥ: Καταγράφεται το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος Η σημερινή «κοινή δήλωση προς τον Τύπο» που εκδόθηκε από το Γραφείο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. εκ μέρους των δυο ηγετών που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ακολούθησε την ολοκλήρωση της πρόσφατης εντατικής φάσης των οκτώ συναντήσεων. Στη δήλωση γίνεται μια πολύ συνοπτική καταγραφή της πορείας των τελευταίων δεκαέξι μηνών διαπραγματεύσεων.

Στο κείμενο καταγράφεται το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, αλλά και ότι παραμένουν ουσιαστικές αποκλίσεις σε σειρά θεμάτων. Όπως ακριβώς ήταν η φροντίδα του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία και κοινοποίησε εδώ και καιρό, προκειμένου να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Αποτυπώνει, εξάλλου, και τη θέληση των δυο ηγετών να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία όπως αυτή περιγράφεται στην κοινή δήλωσή τους της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και όπως είναι και ο στόχος μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο κ.Έϊντε κάνει λόγο για την από κοινού συνάντηση (joint meeting) των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα, που θα γίνει στις 25 τρέχοντος στη Ν.Υόρκη.

Με αυτή την κοινή δήλωση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι έχουμε μπει σε μια κρίσιμη φάση που μπορεί να αποβεί καθοριστική για την επίτευξη ορισμένων από τους κεντρικούς στόχους της ελληνικής κυπριακής πλευράς και, βεβαίως, για μια συμφωνία λύσης του Κυπριακού και τερματισμού της τουρκικής κατοχής.

Επιβάλλεται, επομένως, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα προκειμένου να διεκδικήσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάποιες αποφασιστικής σημασίας βασικές αρχές για μια αποδεκτή λύση του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι σε αυτές τις ώρες θα ήταν εθνικά ωφέλιμο να επιδείξουμε πνεύμα συνεργασίας και ενότητας, στηρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε, για το σκοπό αυτό, ότι κάποιες ανησυχίες σχετικά με αυτή την κοινή δήλωση, που είχαν προβληθεί τις τελευταίες ημέρες από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, προκαλώντας μάλιστα και αχρείαστη αναστάτωση, μπορεί τώρα να παραμερισθούν και να επικεντρωθούμε σε θέματα ουσίας μέσα από μια λογική εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου και επιδιώκοντας να προωθήσουμε τις κοινές αρχές και θέσεις μας για μια αποδεκτή πολιτική συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΗΚΟ: «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΩΝ, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

Από το σημερινό Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Ακκιντζί, προκύπτουν τα ακόλουθα: 1. Θεωρείται ως βάση των διαπραγματεύσεων μόνο η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, του Φεβρουαρίου του 2014 και ουδεμία αναφορά γίνεται στις προηγούμενες συμφωνίες υψηλού επιπέδου ή στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

2. «Κλειδώνουν» οι υποχωρήσεις της πλευράς μας αφού σύμφωνα με το Ανακοινωθέν, "σημαντική πρόοδος" ("Significant progress") έχει επιτευχθεί μόνο στα θέματα που η Ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλες (και επικίνδυνες) παραχωρήσεις, δηλαδή στη Διακυβέρνηση, στο Διαμερισμό των Εξουσιών, στην Οικονομία, στα Ευρωπαϊκά Θέματα και στο Περιουσιακό (Παρ. 5). Αντίθετα, στα θέματα που η Τουρκική πλευρά οφείλει να δώσει, δηλαδή την Ασφάλεια, τις Εγγυήσεις και το Εδαφικό, έγινε μόνο ανταλλαγή απόψεων και θέσεων σε μορφή ιδεοθύελλας ("in a brainstorming manner") (Παρ. 6).

3. Επισημοποιείται η σύγκληση τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακκιντζί, στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να εξηγήσει στους Ελληνοκύπριους:

1. Γιατί, ενώ ο ίδιος είχε θέσει ως προϋπόθεση για να πάει σε τριμερή την πρόοδο στα τέσσερα ουσιώδη κεφάλαια στα οποία η Τουρκία καλείται να δώσει (ασφάλεια/εγγυήσεις, εδαφικό, εποίκους, αποχώρηση τουρκικού στρατού) , αθέτησε σήμερα ακόμα μία δέσμευσή του και αποδέχθηκε να λάβει μέρος σε τριμερή συνάντηση στις 26 Σεπτεμβρίου 2016;

2. Τι ακριβώς προνοεί η ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ η οποία αναφέρεται στο τέλος του Ανακοινωθέντος; Τι περισσότερο πρόκειται δηλαδή να γίνει πέρα από όσα έκανε ο κ. Άιντε μέχρι σήμερα;

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως με αυτό το νέο Κοινό Ανακοινωθέν, δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

• Έχει αποδεχτεί χρονοδιάγραμμα που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

• Έχει αποδεχτεί να «κλειδώσουν» όλες οι υποχωρήσεις που έκανε με τον κ. Χριστόφια τα τελευταία οχτώ χρόνια με μοναδικό αντάλλαγμα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα περάσει από το επίπεδο του brainstorming στο επίπεδο κάποιας υποχώρησης.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ: ΥΠΟΨΙΕΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

«Το Δελτίο Τύπου των δύο ηγετών το οποίο στην πραγματικότητα ήταν Κοινή Δήλωση, δεν προσέθεσε το παραμικρό στην πενιχρή ενημέρωση την οποία είχαμε για το περιεχόμενο των συνομιλιών».

Αυτό ανέφερε σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλός και πρόσθεσε ότι: «Αόριστες αναφορές για πρόοδο στα κεφάλαια τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε να δώσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση (Οικονομίας, Διακυβέρνησης, Περιουσιακό, Ευρωπαϊκής Ένωσης), και απλή αναφορά για κατάθεση και ανταλλαγή ιδεών (brainstorming) στα κεφάλαια όπου η τουρκική πλευρά έχει να δώσει (Εδαφικό, Ασφάλεια-Εγγυήσεις)».

Ο κύριος Σελινόπουλος τόνισε ότι «αναμένουμε ότι στην απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τουλάχιστον θα μας ενημερώσει, έστω και κατόπιν εορτής».

«Η πρόθεση για λύση μέσα στο 2016 μπορεί να μη είναι δεσμευτική, αλλά παραμένει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δεδομένων των μεγάλων διαφορών τα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν σε κρίσιμα κεφάλαια» είπε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος. «Ελπίζουμε» τόνισε «η αναφορά στην κατάληξη της Κοινής Δήλωσης για ενεργότερη εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ στη διαδικασία, να μην συνιστά επιδιαιτησία». Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης είπε ότι «Ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει στους όρους εντολής του την υποβολή προτάσεων και τη διαμεσολάβηση, και ούτε θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί».

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών: Δελτίο Τύπου ή δελτίο θυέλλης;

Μας ανακοίνωσαν τις γνωστές διαφορές, το πως θα λυθούν οι διαφορές δε μας είπαν. Με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, με πολυμερή ή ασφυκτικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα;

Το κοινό δελτίο Τύπου που αφορά τις συνομιλίες και διάβασε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο επί της ουσίας σε όσα, έστω και από διαρροές, γνωρίζουμε. Μας είπαν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στα ήδη γνωστά ζητήματα και παραμένουν οι διαφωνίες στα κρίσιμα (εδαφικό, ασφάλεια) στα οποία έγινε μόνο... ιδεοθύελλα (brainstorming).

Αυτό που δε μάθαμε είναι το πως θα λυθούν τα δύσκολα ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια, όταν η Τουρκία εμμένει στις προκλητικές της θέσεις.

Για αυτό ζητείται άραγε, όπως μας ανακοινώθηκε, να αυξήσει τη δική του προσωπική εμπλοκή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην πρόοδο των συνομιλιών;

Αν αυτό δεν σημαίνει επιδιαιτησία - όπως διατείνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης - τότε τι άλλο είναι; Σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κ. Μπαν Κι Μουν δεν δύναται να παρεμβαίνει στις συνομιλίες. Δεν μπορεί να καταθέτει προτάσεις, ούτε βεβαίως να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη. Αυτή η περίεργη αναφορά στο "δελτίο Τύπου", εκτιμούμε ότι προοιωνίζει αλλαγή του ρόλου του κ. Μπαν Κι Μουν. Εμείς πάντως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή ή αναβάθμιση του ρόλου του γενικού γραμματέα των ΗΕ. Απορρίπτουμε την επιδιαιτησία και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Μιλώντας για χρονοδιαγράμματα, ενοχλεί η δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2016 γιατί συνάδει με τους επικοινωνιακούς στόχους της Τουρκίας και ενισχύει τις στοχοθετήσεις της σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα, άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αναστολή γεωτρήσεων κ.ο.κ.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι αποτελεί λάθος η συμμετοχή στην λεγόμενη "τριμερή διάσκεψη" της 25ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τόσα ζητήματα ανοικτά και με τις φήμες να οργιάζουν για συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων στη συνάντηση. Εξού και η αλλαγή της ημερομηνίας ώστε να πλησιάζει περισσότερο στην γενική συνέλευση των ΗΕ. Διεκδικούμε το δικαίωμα του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ λαού να γνωρίζει τι ακριβώς προετοιμάζεται για το μέλλον του και την επιβίωση του. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να σεβαστεί το λαό που εκπροσωπεί. Δεν επιτρέπεται να συνεχίζει να βαδίζει στα σκοτάδια της μυστικής διπλωματίας.

ΕΛΑΜ: Παιχνίδι στα χέρια του Μουσταφά ο Αναστασιάδης Δόθηκε τελικά το κοινό «Δελτίο Τύπου», το οποίο υποβάθμισαν με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην είναι Κοινό Ανακοινωθέν μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν.

Το Κίνημά μας όμως επιβεβαιώθηκε ότι το βαφτισμένο κοινό Δελτίο Τύπου, θα είναι στο ελάχιστο επικύρωση του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου, αφού δήλωσαν σήμερα ότι θα κινηθούν εντός αυτού του πλαισίου, το οποίο δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Παράλληλα το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) μετά και την σημερινή επιβεβαίωση για ύπαρξη τριμερούς συνάντησης στις 25 του μήνα, τονίζει ξανά ότι το βρίσκει πλήρως αντίθετο, αφού τέτοιες κινήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την δική μας υποβάθμιση, ενώ χαρίζουν εγκληματικά κρατική υπόσταση στο μόρφωμα της κατοχής. Ας κατανοήσει επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δεν είναι ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο λαός τον όρισε Πρόεδρο και όχι κοινοτάρχη. Ας πάψει επιτέλους να αποτελεί παιχνίδι στα χέρια του κάθε Μουσταφά.

Δημοφιλή