Κύπρος: Με φορμαλδεΰδη ψέκαζαν λείψανα πεσόντων. Τι κατέδειξε η έρευνα του υπουργείου Άμυνας για την καταστροφή οστών

Κύπρος: Με φορμαλδεΰδη ψέκαζαν λείψανα πεσόντων. Τι κατέδειξε η έρευνα του υπουργείου Άμυνας για την καταστροφή οστών
Graves of persons killed during the 1974 Turkish invasion of Cyprus, while the words in Greek read
Graves of persons killed during the 1974 Turkish invasion of Cyprus, while the words in Greek read
ASSOCIATED PRESS

Συνήθης ήταν η μέθοδος εμποτισμού οστών με χημικά, μέχρι και τα μέσα του 1990. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διέταξε ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναφορικά με τον ψεκασμό με χημικά λειψάνων πεσόντων της εισβολής με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ή και να καταστραφεί το γενετικό τους υλικό και να μην είναι εφικτή η ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο DNA, σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος».

Ο ερευνών λειτουργός Παναγιώτης Συμεού, αναφέρει στην έκθεσή του ότι η χημική ουσία η οποία χρησιμοποιείτο για την απολύμανση/ συντήρηση των οστών του οστεοφυλακίου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας ήταν η φορμαλδεΰδη, η οποία δεν ήταν απαγορευμένη χημική ουσία και χρησιμοποιείται ευρέως για την απολύμανση οστών ή πτωμάτων, τόσο στο εξωτερικό όσο και από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μέθοδος απολύμανσης των οστών με φορμαλδεΰδη, ήταν συνήθης τακτική τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση της στις ΗΠΑ). Η μέθοδος αυτή αποσύρθηκε στο εξωτερικό κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει το γενετικό υλικό των οστών.

Όπως διευκρινίζει ο ερευνών λειτουργός, οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την απολύμανση/συντήρηση των οστών του Τύμβου της Μακεδονίτισσας ήταν με ψεκασμό με διάλυμα φορμαλδεΰδης (μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας) με εμποτισμό των οστών σε φορμαλδεΰδη με τη χρήση υφάσματος, με εμποτισμό και με την τοποθέτηση φορμαλδεΰδης επί των οστών με τη χρήση πινέλου (μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό του 386 ΤΠ).

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις τα οστά έμεναν για κάποιο χρονικό διάστημα, εντός της ημέρας που γινόταν απολύμανση, στο ύπαιθρο κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, δεδομένου ότι η διαδικασία απολύμανσης γινόταν τον μήνα Ιούλιο. Στη συνέχεια τα οστά τοποθετούνταν πίσω στα μεταλλικά κιβώτια και φυλάγονταν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου. Η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας κατατέθηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη μετά τις πληροφορίες για περιπτώσεις οστών αγνοουμένων που δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν.

Δημοφιλή