Τι μπορεί να σημαίνει η νίκη της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

Τι μπορεί να σημαίνει η νίκη της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία
French far-right party leader Marine Le Pen gestures before a meeting in Lille, northern France, Monday, Nov. 30, 2015. France is voting in regional elections Sunday for the first round in which the far right National Front is hoping to increase its political power. The second round of the regional elections will take place on Dec. 13, 2015. (AP Photo/Michel Spingler)
French far-right party leader Marine Le Pen gestures before a meeting in Lille, northern France, Monday, Nov. 30, 2015. France is voting in regional elections Sunday for the first round in which the far right National Front is hoping to increase its political power. The second round of the regional elections will take place on Dec. 13, 2015. (AP Photo/Michel Spingler)
ASSOCIATED PRESS

Θρίαμβος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στο πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία καθώς αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle ιδιαίτερη απήχηση φαίνεται να έχει το Εθνικό Μέτωπο στη βόρεια Γαλλία, όπου έθεσε υποψηφιότητα η ίδια η Λεπέν, ξεπερνώντας το 42%.

Παρόμοιο ποσοστό φαίνεται να εξασφαλίζει και η 25χρονη ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία είχε θέσει υποψηφιότητα στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ισχυρότερη δύναμη αναδεικνύεται το Εθνικό Μέτωπο και στην Αλσατία. Στα προπύργια του Εθνικού Μετώπου η προσέλευση στις κάλπες ήταν ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι το κόμμα της Λεπέν πέτυχε μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του σε σχέση με την Κεντροδεξιά και τους σοσιαλιστές.

Ήδη το βράδυ της Κυριακής η Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «μεγαλειώδες αποτέλεσμα» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποστολή μας είναι να επιτύχουμε την εθνικη ενότητα, που χρειάζεται η χώρα» ενώ υποστήριξε ότι το κόμμα της είναι πλέον η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να εκλεγεί κανείς υποψήφιος από τον πρώτο γύρο. Οι Γάλλοι θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή.

Προσπάθειες ανάσχεσης της δυναμικής του Εθνικού Μετώπου

Οι «Ρεπουμπλικανοί» του πρώην προέδρου Σαρκοζί κέρδισαν την πρωτιά σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι σοσιαλιστές έχουν σοβαρό προβάδισμα μόνο στη Βρετάνη και στη νοτιοδυτική Γαλλία. Θεωρητικά οι σοσιαλιστές θα μπορούσαν να συμμαχήσουν και με την Κεντροδεξιά για να αποτρέψουν από κοινού έναν εκλογικό θρίαμβο της Λεπέν στις 13 Δεκεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος ο Σαρκοζί ξεκαθάρισε το βράδυ της Κυριακής ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε τακτική συμμαχία με το κόμμα του Ολάντ, ούτε να αποσύρει υποψηφίους του προκειμένου να τον διευκολύνει, αλλά θα προσπαθήσει να επιτύχει μεγαλύτερη συσπείρωση των δικών του ψηφοφόρων ενόψει του δεύτερου γύρου.

Οι σοσιαλιστές τρέφουν τώρα την προσοχή τους στους Πράσινους και στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, που συγκέντρωσαν από κοινού γύρω στο 10% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ δήλωσε ότι η «ενωμένη Αριστερά» θα καταφέρει να κερδίσει την πρωτιά την ερχόμενη Κυριακή.

Αντιθέτως, το σοσιαλιστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις περιφέρειες της Μαρίν Λεπέν, αλλά και της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, με προφανή στόχο να ενισχυθούν οι υποψήφιοι του Σαρκοζί ως ανάχωμα στο Εθνικό Μέτωπο.

Σημειώνεται ότι η εκλογική αναμέτρηση έγινε με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι επιθέσεις αυτές ενίσχυσαν το κόμμα της Λεπέν, το οποίο τάσσεται κατά της υποτιθέμενης «ισλαμοποίησης» της γαλλικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα επικρίνει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ζητεί την κατάργηση της ζώνης Σένγκεν.

Το μήνυμα των εκλογών

Το μήνυμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών είναι ξεκάθαρο. Για μια ακόμη φορά η ακροδεξιά έφτασε στην κορυφή, σημειώνει το BBC και εξηγεί πως για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο η Λεπέν μπορεί να δηλώσει πως το κόμμα της είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη Γαλλία.

Σίγουρα στην αναμέτρηση της Κυριακής έπαιξαν ρόλο οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει τους πολίτες. Ωστόσο όπως τονίζουν αναλυτές κοινωνικά προβλήματα (για παράδειγμα ο γάμος ατόμων του ίδιου φύλου αλλά και η δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια) αλλά και οικονομικά ήταν από τις βασικές αιτίες που ενίσχυσαν το κόμμα της Λεπέν.

Επίσης σύμφωνα με το BBC το Εθνικό Μέτωπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσελκύει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά, αλλά και από τη δεξιά.

Η δυναμική του ευρωσκεπτιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος, του Εθνικού Μετώπου, αυξάνει τις πιθανότητες της Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ωστόσο εάν το Εθνικό Μέτωπο παραμείνει πρώτο και την επόμενη Κυριακή τότε, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, θα αλλάξει εντελώς τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας και θα είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά θα έχει τον έλεγχο των περιφερειών της χώρας.

Η νίκη της Λεπέν στα βόρεια της χώρας, προπύργιο των αριστερών, αποδίδεται από πολλούς στο κλείσιμο των βαριών βιομηχανιών και τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που έχουν προκύψει.

Επίσης η αντιμεταναστευτική ρητορική της προσέλκυσε ψηφοφόρους, πάνω από 50%, στο Καλαί όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κοιμούνται σε καταυλισμούς στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Βρετανία.

Αντίθετα η νίκη της ανιψιάς της στην πλούσια νοτιοανατολική Γαλλία προβληματίζει.

«Είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Το παλιό σύστημα πέθανε απόψε» δήλωσε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Ακόμη πιο συντηρητική από τη θεία της έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνουν τις αμβλώσεις.

Πρόσφατα σε μια προεκλογική της εκστρατεία είχε πει πως οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να γίνουν Γάλλοι εάν δεν αποδεχθούν το γαλλικό τρόπο ζωής που κληρονομήθηκε από τις χριστιανικές παραδόσεις.

Το ίδιο και η Μαρί Λεπέν έχει δηλώσει σε μια περιοδεία της στην Κορσική: «Για να πάρει κανείς τη γαλλική υπηκοότητα πρέπει να μιλά γαλλικά, να τρώει γαλλικά και να ζει γαλλικά».

Έπειτα από δεκαετίες οι περιφέρειες κινδυνεύουν να φύγουν από τα χέρια των σοσιαλιστών και της δεξιάς και δεν είναι μικρό ζήτημα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διοικήσεις των γαλλικών περιφερειών, μετά και την μεταρρύθμιση που τις έκανε από 22 σε 13, ελέγχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την οικονομική ανάπτυξη, τον τρόπο που λειτουργούν τα λύκεια και οι τεχνικές σχολές.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως μια οριστική νίκη της Λεπέν θα επαναπροσδιορίσει το όποιο διάλογο στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό, την οικονομική πορεία της Ένωσης, αλλά και πιθανής αμφισβήτησης του ρόλου της Γερμανίας.

Δημοφιλή