Για ενέργειες αφομοίωσης των κατεχομένων καταγγέλλει η Λευκωσία την Τουρκία

Για ενέργειες αφομοίωσης των κατεχομένων καταγγέλλει η Λευκωσία την Τουρκία
eurokinissi

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με έγγραφο που θα κατατεθεί αυτές τις ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη -και θα κυκλοφορήσει σε όλα τα κράτη -μέλη-, θα καταγγέλλει την Τουρκία για ενέργειες αφομοίωσης των κατεχομένων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Επίσης, όπως έγινε γνωστό το κατοχικό καθεστώς έθεσε από σήμερα σε εφαρμογή μέτρα κατά των εγκλωβισμένων, ζητώντας την καταβολή δασμών σε τρόφιμα. Έτσι, σήμερα στα κατεχόμενα η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μετέφερε μόνο φάρμακα. «Θα υπάρξουν καταγγελίες ή και μέτρα αν χρειαστεί», τονίζει ο πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης

Όσον αφορά τις ενέργειες αφομοίωσης, ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε σχετικά με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, ότι πρόκειται έργο «που δόθηκε σε εταιρείες υπόπτου σχέσης με τον περίγυρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη μορφή μονοπωλίου και με τιμές που δεν είναι καθόλου φθηνές και είναι ίσως και ακριβότερες από προηγουμένως». Με τον ίδιο τρόπο γίνονται σκέψεις για τον ηλεκτρισμό, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό άλλες ενέργειες της Τουρκίας είναι η αύξηση του εποικισμού, η ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου, με 300 τεμένη και 320 θρησκευτικούς λειτουργούς, η λειτουργία θρησκευτικών σχολών, τα οικονομικά πρωτόκολλα και η προσπάθεια αλλαγής του «δικαστικού» συστήματος.

Τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εισάγει την ισλαμιστική μορφή της παιδείας σε μια κοινότητα κοσμική και πρόσφατα ήρθε κλιμάκιο του ΑΚP για να ιδρύσει ομάδα στην Κύπρο. Κανένα από τα κόμματα των κατεχομένων, ακόμα και τα ακροδεξιά, δεν είναι ισλαμικά, είπε.

Στο έγγραφο, σημειώνεται σύμφωνα με τον υπουργό, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλλήψεις με την υποψία βάσει λίστας προδιαγραφών ότι ανήκουν τάχα στην τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν γίνονται και στην Κύπρο.

Για τις υποψίες για προσάρτηση, αναφέρει το ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε δουλεύει με υπομονή και εκτίμησε ότι δεν θα το κάνει άμεσα. Αυτή η καταγγελία, ανέφερε, είναι η πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και ξέρω ότι θα αντιδράσουν έντονα, αλλά ας αντιδράσουν.

Για το θέμα του ηλεκτρισμού, είπε ότι από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε από την 1η Νοεμβρίου 2016 στείλει επιστολή στον ΓΓ του ευρωπαϊκού οργανισμού, στις 10/11/2016 και 16/3/2017 σε διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης και Ενέργειας ΕΕ.

Έχουν γίνει, πρόσθεσε, και συνεχίζονται συναντήσεις και επαφές στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτή Αρχηγού Αποστολής και ασφαλώς ενημέρωση των σχετικών οργανισμών. Έχουν επίσης σταλεί επιστολές από πλευράς του Υπουργείου προς τον Οργανισμό Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO).

Ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Χρίστος Τρίαρος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει το θέμα στην ENTSO αλλά μέχρι τώρα η Κύπρος έχει καταφέρει να την εμποδίσει.

Λιλλήκας: Να ενεργούμε προληπτικά για αποτροπή νέων τετελεσμένων

Σε δηλώσεις του για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι «χαίρομαι γιατί σε αυτό το ζήτημα φαίνεται να έχουν τροχοδρομηθεί κάποιες πρωτοβουλίες από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών για ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων μας και ευρωπαϊκών θεσμών».

Με βάση την ενημέρωση από το Διαχειριστή, πρόσθεσε, «φαίνεται ότι και ο Διαχειριστής σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πετύχει μέχρι στιγμής να παρεμποδίσει την εγγραφή του θέματος στον ευρωπαϊκό οργανισμό με τον οποίο έχει συνάψει συμφωνία η Τουρκία».

«Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να εντατικοποιηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν είσαι ένα μικρό κράτος έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία προληπτικά να αποτρέπεις τη δημιουργία νέων τετελεσμένων γιατί πολύ δύσκολα μπορούμε να τα ανατρέψουμε αυτά δημιουργηθούν».

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι η συζήτηση στην Επιτροπή για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί αφού πρόκειται απλά μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που η Τουρκία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή.

«Πέραν από τη στρατιωτική εξάρτηση και έλεγχο της τ/κ κοινότητας, έχουμε τον πληθυσμιακό έλεγχο των κατεχομένων και της τ/κ κοινότητας, έχουμε τον οικονομικό έλεγχο, έχουμε την υδατική εξάρτηση από την Τουρκία, με τη μεταφορά του ηλεκτρισμού δημιουργούνται πλέον συνθήκες και προϋποθέσεις για αφομοίωση και προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία», είπε. Γι` αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Το κατοχικό καθεστώς ζητά καταβολή δασμών στα τρόφιμα που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους

Το κατοχικό καθεστώς έθεσε από σήμερα σε εφαρμογή μέτρα κατά των εγκλωβισμένων, ζητώντας την καταβολή δασμών σε τρόφιμα. Έτσι, σήμερα στα κατεχόμενα η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μετέφερε μόνο φάρμακα.

Το κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι πουλούν όσα δεν χρειάζονται, σε Τουρκοκύπριους και ότι το θέμα των εγκλωβισμένων «τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα μέτρα αποδεικνύουν ποιος πραγματικά είχε τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά και ποιος όχι. «Θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα, αν χρειαστεί», προσέθεσε. Ο κ. Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυπριακή κυβέρνηση να καταβάλει σε ένα παράνομο καθεστώς τα οποιαδήποτε τέλη.

Σε ερώτηση, αν δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη πορεία διχοτόμησης με αυτά που συμβαίνουν, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε:

«Δεν βλέπω μη αναστρέψιμη πορεία, οπωσδήποτε όμως τα μέτρα δείχνουν μια προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη πορεία και συνεπώς δεν είναι τυχαία ούτε η στάση της Τουρκίας ούτε και του κ. Ακιντζί, ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν».

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την εξέλιξη ατυχή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μονομερή απόφαση της διοίκησης, όπως αναφέρουν, των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, όχημα της δύναμης με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε το πρωί από τη Λευκωσία για την Καρπασία, ακολουθώντας την πρακτική των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνοκυπρίους και Μαρωνίτες στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται στη Συμφωνία Γ’ Βιέννης, μεταξύ των πλευρών. Εβδομαδιαίως, σημειώνεται, αποστέλλονται βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα.

Η Ειρηνευτική Δύναμη «εκφράζει ετοιμότητα να παράσχει κάθε βοήθεια στις πλευρές με στόχο να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή διευθέτηση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των δύο κοινοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», προβληματίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας καθώς έρχεται κατά έναν περίεργο τρόπο να παρουσιάσει το όλο θέμα ως ένα ζήτημα που αφορά τις δύο πλευρές. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εμφανίζεται και έτοιμη να βοηθήσει "τις πλευρές να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση έχοντας υπόψη τα συμφέροντα των επηρεαζομένων κοινοτήτων". Επίσης, μεμπτό σημείο θεωρείται και η αναφορά - μέσα από την ανακοίνωση - σε "τουρκοκυπριακή διοίκηση".

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ίδια πηγή θα γίνουν από πλευράς κυβέρνησης διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη καθώς χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη διάρκεια της οποίας είχα συζητήσει το όλο θέμα. Νωρίς το απόγευμα η κ. Σπέχαρ έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΡΙΚ, Φιλελεύθερος)

Δημοφιλή