ΔΙΕΘΝΕΣ
01/05/2015 11:24 EEST | Updated 01/05/2015 11:25 EEST

Μπορείτε να βγάλετε χρήματα καλώντας κόσμο για φαγητό στο σπίτι σας

Monika Clarke/Flickr

Η Manuela Ribeiro είναι μια 30χρονη δασκάλα που είναι εθισμένη στην... μαγειρική. Έχει ένα χόμπι που θεωρείται από κάποιους αρκετά δαπανηρό. Εκείνη όμως έχει καταφέρει να βγάζει λεφτά, διοργανώνοντας δείπνα επί πληρωμή.

Η ίδια έγινε μέλος της Bookalokal και δίνει την δυνατότητα σε ξένους να επισκεφτούν το διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες και να δοκιμάσουν μαζί της τα πιάτα που έχει ετοιμάσει πληρώνοντας 35 ευρώ. Καμιά φορά ετοιμάζει μια βραζιλιάνικη συνταγή για να τιμήσει την καταγωγή της, άλλες φορές θα ταιριάξει τα πιάτα με τις αγαπημένες της μπύρες ή θα κάνει μαθήματα για το πως να φτιάξει κανείς γλυφιτζουροκέικ.

«Σκέφτηκα πως θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μοιραστώ το πάθος μου για το φαγητό και την μαγειρική, να γνωρίσω νέα πρόσωπα και να μάθω πράγματα γι' αυτούς», εξηγεί η Ribeiro που βγάζει από 200 έως 250 ευρώ από τα δείπνα της κάθε μήνα.

Ερευνητές δηλώνουν πως τα παρεΐστικα δείπνα αποτελούν νέο μέλος της λεγόμενης «sharing economy», μιας μορφής οικονομίας που δεν έχει σύνορα και μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Στην διαμοιραστική αυτή μορφή οικονομίας ανήκει η εταιρεία Uber και η Airbnb.

Η Euromonitor International αποκάλεσε την ιδέα ως τη νέα μόδα του 2015 και πέρα από το Bookalokal έχουν εμφανιστεί και άλλες πλατφόρμες όπως το EatWith και το VizEat. Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι χρήστες αυτών των σελίδων βγάζουν μόνο ένα μέρος του μηνιαίου τους εισοδήματος μέσω των δείπνων. Ο Yael Sela και η Keren Ella Gefen, δυο επαγγελματίες μάγειρες από το Ισραήλ, έχουν καταφέρει παρόλα αυτά να βγάζουν μέσω του EatWith μέχρι και 4.500 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά την νομιμότητα του να χρεώνεις κόσμο για να δειπνήσει στο σπίτι σου, ο αναλυτής της Euromonitor Angelo Rossini πιστεύει πως οι χρήστες δεν θα πρέπει να φοβούνται την επιβολή προστίμων, καθώς η όλη ιδέα μοιάζει αρκετά με μια απλή συνάντηση φίλων στο σπίτι για φαγητό.

Πηγή: BBC