ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2017 13:35 EEST | Updated 19/05/2017 13:39 EEST

Αίτημα να σταματήσει η διασταύρωση λιονταριών με τίγρεις. Γιατί είναι επικίνδυνη

Barcroft via Getty Images
TAMPA, FLORIDA - UNDATED. EXCLUSIVE: Lion Cameron and white tiger Zabu pictured at the Big Cat Rescue in Tampa, Florida. A meeting between two such ferocious predators would have been impossible in the wild as these two lethal animals hail from different continents. However, such geographical trivia unimportant to best friends Cameron and Zabu, who see play-fighting is a much more appealing proposition. The feline duo - aptly nicknamed The Odd Couple by their caretakers at Big Cat Rescue in Flor

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία με μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, υπέβαλαν αίτημα να σταματήσουν οι διασταυρώσεις μεγάλων αιλουροειδών. Προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν παραβιάζουν μόνο την αμερικανική νομοθεσία, αλλά οδηγούν στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας στα ζώα που γεννιούνται κατ' αυτό τον τρόπο.

Αρκετοί εκτροφείς άγριων ζώων στις ΗΠΑ συνηθίζουν να πειραματίζονται με την αναπαραγωγή των ζώων που έχουν υπό την προστασία τους, βάζοντας τίγρεις να αναπαράγονται με λιοντάρια ή άλλα αιλουροειδή. Οι περισσότεροι κινούνται με καθαρά αισθητικά κριτήρια, αδιαφορώντας παράλληλα για τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν τα περισσότερα από αυτά τα ζώα. Έχοντας στην διάθεσή τους ζώα με μοναδική εμφάνιση, μπορούν να προσεγγίσουν πλούσιους συλλέκτες άγριων ζώων και να βγάζουν με αυτό τον τρόπο πολλά χρήματα.

Οι πιο συνηθισμένοι συνδυασμοί είναι αυτός ενός θηλυκού λιονταριού με αρσενική τίγρη, που έχει σαν αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα «tigon», και εκείνος ενός θηλυκού τίγρη με αρσενικό λιοντάρι που μας φέρνει ένα «liger». Ορισμένοι εκτροφείς δεν διστάζουν να αναπαράγουν μάλιστα τα δύο νέα είδη που προκύπτουν μεταξύ τους, φέρνοντας στην ζωή τις λεγόμενες «γάτες-φρανκενστάιν». Αν κάτι μας δίδαξε όμως η νουβέλα της Σέλεϊ είναι ότι τέτοιου είδους πειράματα δεν φέρνουν πάντοτε θετικά αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει ο Guardian, έρευνες έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες διασταυρώσεις, οι οποίες γίνονται με καθαρά αισθητικά κριτήρια, «καταδικάζουν» τα ζώα που γεννιούνται σε μια μαρτυρική ζωή γεμάτη ασθένειες και προβλήματα υγείας. Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αρθρίτιδας, υπερώων και κατάθλιψης αυξάνονται δραματικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό ωστόσο δεν σταματά τους εκτροφείς και τους αγοραστές, που ενδιαφέρονται περισσότερο για την εντυπωσιακή εμφάνιση των άγριων αυτών ζώων. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι δίνεται ιδιαίτερη προτίμηση στην δημιουργία αιλουροειδών που έχουν ανοιχτόχρωμη χαίτη και μάτια, με βάση τα πρότυπα του δυτικού πολιτισμού.

Sponsored Post