ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2016 05:11 EEST

Ανακαλύφθηκε μυστικό τούνελ των Εβραίων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

ASSOCIATED PRESS
This photograph released by the Israel Antiquities Authority made on Wednesday, June 22, 2016, shows preparation for Electric Resistivity Tomography scan of the pit used to hold the victims before their execution at Ponar massacre site near the town of Vilnius, Lithuania. An international research team has discovered a legendary tunnel that Jewish prisoners secretly dug out with spoons to try to escape their Nazi captors during World War II, the Israel Antiquities Authority announced Wednesday. The 34-meter (112-foot) long tunnel is located in the Ponar forest, known today as Paneriai, outside of the Lithuanian capital of Vilnius. It is the site where some 100,000 people, including 70,000 Jews, were killed and thrown into pits during Nazi occupation. ( Ezra Wolfinger/Israel Antiquities Authority via AP)

Ένα τούνελ που έσκαψαν με κουτάλια Εβραίοι κρατούμενοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους Ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψε μια διεθνής ερευνητική ομάδα σε δάσος της Λιθουανίας, ανακοίνωσε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη,αναφέρει δημοσίευμα της Independent.

Η σήραγγα, που βρίσκεται στο δάσος Ponar, γνωστό σήμερα ως Paneriai, έξω από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, είναι στην περιοχή όπου περίπου 100.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 70.000 Εβραίοι, έχασαν τη ζωή τους και πετάχτηκαν σε λάκκους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Στην αναζήτηση της σήραγγας, η ομάδα των αρχαιολόγων, γεωφυσικοί και Εβραίοι ιστορικοί από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Λιθουανία, δεν ήθελαν να διαταράξουν τα ανθρώπινα λείψανα στον μαζικό τάφο.

Έτσι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία σάρωσης, που χρησιμοποιείται και για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου, για να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή του τούνελ μήκους 34 μέτρων.

«Η εύρεση μιας μικρής αχτίδας ελπίδας στην μαύρη τρύπα του Ponar, είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους» δήλωσε ο Jon Seligman, αρχαιολόγος από το Ισραήλ που συμμετείχε στις έρευνες.

«Η σήραγγα δείχνει ότι ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς, υπήρχε λαχτάρα για ζωή» πρόσθεσε.

Προς το τέλος του πολέμου, οι Ναζί προσπάθησαν να διαγράψουν τα στοιχεία των μαζικών δολοφονιών τους. Εβραίοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στο δάσος Ponar από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Stutthof. Με αλυσοδεμένα τα πόδια τους, αναγκάστηκαν να σκάψουν τους μαζικούς τάφους, να συγκεντρώσουν τα πτώματα και να τα κάψουν.

Οι κρατούμενοι ζούσαν υπό τον φόβο πως μετά την ολοκλήρωση του έργου τους, θα θανατώνονταν κι αυτοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας κρατούμενος ο Isaac Dogim, συγκέντρωνε πτώματα όταν αναγνώρισε τα μέλη της δικής του οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του. Την εντόπισε χάρη στο μενταγιόν που της είχε δώσει στο γάμο τους. Αυτός φέρεται να ήταν ο οργανωτής της απόδρασης.

Τη νύχτα, οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε έναν από τους λάκκους που χρησιμοποιούνταν για τις δολοφονίες. Επί 3 μήνες, ορισμένοι από τους κρατούμενους έσκαβαν κρυφά ένα υπόγειο τούνελ για να ξεφύγουν.

Στη συνέχεια, στις 15 Απριλίου 1944, στη διάρκεια της νύχτας, 40 κρατούμενοι έβγαλαν τις αλυσίδες τους και τράπηκαν σε φυγή μέσα από το στενό τούνελ. Οι φρουροί ωστόσο τους ανακάλυψαν σχεδόν αμέσως και πολλοί πυροβολήθηκαν ενώ 11 κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν στο δάσος και να επιβιώσουν.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, διότι είναι μια μεγάλη απόδειξη της αντίστασης εκείνων που ήταν έτοιμοι να πεθάνουν» δήλωσε ο Markas Zingeris, διευθυντής του εβραϊκού μουσείου Vilna Gaon στο Vilnius .

Ένας Λιθουανός αρχαιολόγος ανακάλυψε την είσοδο του τούνελ το 2004 και το μουσείο κάλεσε την ερευνητική ομάδα για την αναζήτηση του συνόλου του τούνελ. Η ομάδα εντόπισε το μήκος του και βρήκε την έξοδο.