ΔΙΕΘΝΕΣ
12/05/2016 07:02 EEST | Updated 12/05/2016 09:46 EEST

Γιούνκερ: Δεν πιστεύω ότι η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε.

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker participates in the Forced Displacement: A Global Development Challenge panel discussion during the World Bank/IMF Spring Meetings, Friday, April 15, 2016, at the World Bank in Washington. (AP Photo/Sait Serkan Gurbuz)

Μία έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit), ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα ήταν καταστροφική, δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την Ευρώπη, είπε ότι επαφίεται στη Βρετανία να αποφασίσει για το αν θα βγει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, και η απόφαση θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη Βρετανία και την Ευρώπη. «Αυτός που φεύγει από το τραπέζι, δεν μπορεί πλέον να φάει στο τραπέζι...αλλά αυτό δεν θα συμβεί» είπε σχετικά.

Από πλευράς του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει σοκ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες την ώρα που εμφανίζουν ενδείξεις ανάκαμψης.

«Θα είναι ένα σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη, για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί», δήλωσε ο Σαπέν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο.

Επίσης ο κ. Σαπέν υποστήριξε πως ένα Brexit θα επηρεάσει και τη θέση του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

«Το Σίτι (του Λονδίνου) είναι μια σημαντική οικονομική δύναμη και δεν πιστεύω ότι (το Brexit) θα μετασχηματίσει όλα τα στοιχεία που συνιστούν τη δύναμή του», δήλωσε ο Σαπέν μέσω διερμηνέα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

«Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι δεν θα έχει καθόλου συνέπειες, τις οποίες μένει να δούμε».

Κάποιες γαλλικές τράπεζες του είπαν ότι το Brexit θα έχει επιπτώσεις για αυτές και πως ενδεχομένως να μην συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο ορισμένες από τις δραστηριότητές τους που εδρεύουν στο Λονδίνο, δήλωσε ο Σαπέν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός Brexit

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters)