ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2017 08:58 EEST | Updated 24/04/2017 08:59 EEST

BBC: Ο Μακρόν οδηγεί την Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά - Πώς ο Γάλλος πρωθυπουργός θα αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία

LOIC VENANCE via Getty Images
French Economy and Industry minister Emmanuel Macron applaudes during the MSC Meraviglia cruise ship coins ceremony, on February 1, 2016 in Saint-Nazaire, western France. / AFP / LOIC VENANCE (Photo credit should read LOIC VENANCE/AFP/Getty Images)

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα οδηγήσει την χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, γράφει το BBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κανείς δεν θα περίμενε πριν λίγους μήνες την νίκη αυτή του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας. Ο 39χρονος είχε στραφεί εναντίον του προστάτη του, Φρανσουά Ολάντ, και ίδρυσε το δικό του πολιτικό κίνημα. Δεν είχε προηγούμενη εκλογική εμπειρία και κανένα κόμμα δεν τον στήριξε. Ακόμα, δεν διέθετε την οργάνωση των Σοσιαλιστών, των Ρεπουμπλικανών ή ακόμα και του Εθνικού Μετώπου.

Κατά έναν τρόπο όμως, ο Μακρόν κατάφερε να διαβάσει το πνεύμα των καιρών και έλαβε την στήριξη των νέων, αφυπνισμένων και αισιόδοξων αντι-κυνικών. Την ίδια στιγμή όμως, είχε και μεγάλη τύχη. Ο 39χρονος πολιτικός επωφελήθηκε από το γεγονός ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές που εξέλεξαν τους πιο ακραίους υποψηφίους και στις δύο περιπτώσεις: Ο Μπενουά Αμόν για την Αριστερά και ο Φρανσουά Φιγιόν για την Δεξιά. Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι υπήρξε ένα «άνοιγμα» στο κέντρο.

Σύμφωνα με το BBC, εάν εκλεγεί, όπως προβλέπεται, την 7η Μαΐ ου, η Γαλλία θα οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Ο ίδιος δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό κόμμα και δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Χωρίς την στήριξη των βουλευτών, ο Μακρόν δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει με τον τρόπο που συνήθιζαν οι προκάτοχοί του.

Ο Μακρόν λέει πως η «λογική» του συστήματος θα επικρατήσει και πως η Γαλλία θα εκλέξει την πλειοψηφία των βουλευτών από το κίνημα «En Marche» που ίδρυσε. Ωστόσο, τα κόμματα αναμένεται να δώσουν «μάχη» για να επικρατήσουν στην Βουλή. Ο πρόεδρος θα πρέπει να διαπραγματευτεί το κυβερνητικό του πρόγραμμα μέσω αυτής και ο πρωθυπουργός θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη. Το BBC κάνει λόγο για «μετατόπιση δύναμης».