ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2015 10:09 EET | Updated 27/11/2015 10:13 EET

Ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο» αθέτησε την υπόσχεσή του για μείωση της τιμής του φαρμάκου Daraprim

Bloomberg via Getty Images
Martin Shkreli, chief investment officer of MSMB Capital Management, sits for a photograph behind a chess board in New York, U.S., on Wednesday, Aug. 10, 2011. MSMB made an unsolicited $378 million takeover bid for Amag Pharmaceuticals Inc. and said it will fire the drugmaker's top management if successful. Photographer: Paul Taggart/Bloomberg via Getty Images ***Local Caption ** Martin Shkreli

O διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Turing -γνωστός και ως ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο»- δεν τήρησε την υπόσχεσή του να μειώσει την τιμή του Daraprim, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιούν κατά κύριο καρκινοπαθείς και άνθρωποι που πάσχουν από AIDS.

Ο Martin Shkreli ανακοίνωσε ότι θα παρέχει εκπτώσεις, όμως το φάρμακο θα συνεχίζει να κοστίζει 750 δολάρια ανά μπουκαλάκι.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Shkreli είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο τον Σεπτέμβριο, όταν η εταιρεία του αγόρασε τα δικαιώματα του φαρμάκου και στην συνέχεια αύξησε την τιμή από 13,50 σε 750 δολάρια.

Μετά από σειρά επικρίσεων (από την Χίλαρι Κλίντον έως τον Ντόναλντ Τραμπ), ο Shkreli ανακοίνωσε ότι θα μείωνε την τιμή του φαρμάκου.

«Συμφωνήσαμε να μειώσουμε την τιμή του Daraprim ως ένα βαθμό, ώστε να είναι πιο οικονομικό και να επιτρέπει παράλληλα στην εταιρεία να βγάζει κέρδος, ένα όμως μικρός κέρδος. Νομίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι καλοδεχούμενες», είχε πει.

Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της Turing ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκπτωση 50% στα νοσοκομεία και θα παρέχει μικρότερα μπουκαλάκια με 30 χάπια, καθώς και δωρεάν δείγματα από τον επόμενο χρόνο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Daraprim καταπολεμά την τοξοπλάσμωση, μια ασθένεια από την οποία πάσχουν συνήθως μικρά παιδιά με ανοσολογική ανεπάρκεια, αλλά και ασθενείς με AIDS ή καρκινοπαθείς.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην βρετανική έκδοση της Huffington Post.

Sponsored Post