ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2015 04:53 EEST | Updated 09/06/2015 04:53 EEST

ΗΠΑ: Ελεύθερος θα αφεθεί ο τελευταίος από τους «Angola Three» έπειτα από 43 χρόνια στην απομόνωση

Την απελευθέρωση του 68χρονου Αφροαμερικανού Αλφρεντ Γούντφοξ, του τελευταίου από τους «Angola Three», που βρίσκεται στην απομόνωση εδώ και 43 χρόνια σε φυλακή της Λουιζιάνα διέταξε το Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Μάλιστα ο δικαστής James Brady (Τζέιμς Μπρέιντι) απαγόρευσε στις εισαγγελικές αρχές να τον δικάσουν για τρίτη φορά.

Ο Αλφρεντ Γούντφοξ βρίσκεται στην απομόνωση στην περιώνυμη φυλακή της πολιτείας της Λουιζιάνα, την επονομαζόμενη «Ανγκόλα» ή «Αλκατράζ του Νότου», από τις 18 Απριλίου 1972, έπειτα από στάση των κρατουμένων που οδήγησε στον θάνατο ενός δεσμοφύλακα.

Ο Γούντφοξ, όπως μεταδίδει το BBC, έχει δικαστεί δύο φορές για τον θάνατο του δεσμοφύλακα, αλλά και οι δύο δικαστικές αποφάσεις ανατράπηκαν αργότερα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο δικαστής Τζέιμς Μπρέιντι διέταξε την άνευ όρων απελευθέρωσή του και απαγόρευσε τη διεξαγωγή τρίτης δίκης με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι δίκαιη.

Μάλιστα επικαλέσθηκε «εξαιρετικές περιστάσεις» στην απόφασή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Αλφρεντ Γούντφοξ: Την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, την κράτησή του σε απομόνωση επί τέσσερις δεκαετίες και το γεγονός ότι έχει ήδη δικαστεί δύο φορές για ένα έγκλημα που συνέβη εδώ και 40 χρόνια.

Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το Associated Press, σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστή Μπρέιντι , «ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτός ο δολοφόνος θα παραμείνει στη φυλακή και θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Λουιζιάνα.

Ο Αλφρεντ Γούντφοξ είναι ο τελευταίος από τους τρεις κρατούμενους που ήταν γνωστοί ως «Angola Three». Οι άλλοι δύο, ο Ρόμπερτ Κινγκ και ο Χέρμαν Ουάλας, οι οποίοι είχαν φυλακισθεί για ένοπλες ληστείες, απελευθερώθηκαν το 2001 και το 2013 αντίστοιχα.

Ο Χέρμαν Ουάλας, που έπασχε από καρκίνο του ήπατος, απελευθερώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2013, έχοντας περάσει 41 χρόνια στην απομόνωση.

Στις 3 Οκτωβρίου, οι πολιτειακές αρχές απήγγειλαν και πάλι τις κατηγορίες εναντίον του ασκώντας έφεση στην απόφαση αποφυλάκισής του. Πέθανε στι 4 Οκτωβρίου, πριν συλληφθεί.

Και οι τρεις υπήρξαν μέλη των Μαύρων Πανθήρων και επέμεναν ότι φυλακίστηκαν για εγκλήματα που δεν είχαν διαπράξει, με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ήσαν αποτέλεσμα κακοδικίας.

Διεθνείς εκστρατείες έχουν πραγματοποιηθεί με αίτημα την απελευθέρωσή τους,ενώ δύο ντοκιμαντέρ έχουν γυριστεί για τη ζωή του Αλφρεντ Γούντφοξ.

Και οι τρεις βρίσκονταν στην απομόνωση στη φυλακή «Ανγκόλα», που πήρε το όνομά της από τη φυτεία που βρισκόταν κάποτε στη θέση αυτή και στην οποία δούλευαν σκλάβοι που μεταφέρονταν από την Αφρική.

Οι δικηγόροι του Γούντφοξ, οι οποίοι ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν την απόφαση του δικαστηρίου, περιγράφουν τη ζωή του πελάτη τους.

«Μπορεί να κάνει γυμναστική για μια ώρα τρεις φορές την εβδομάδα, έχει τηλεόραση και ντους στο κελί του».

Την ικανοποίησή της για την απόφαση εκφράζει και η Διεθνής Αμνηστία και τονίζει πως αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η διασφάλιση της άμεσης απελευθέρωσής του.

Sponsored Post