ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2016 08:10 EEST | Updated 13/07/2016 08:30 EEST

Αλλαγή σκυτάλης στη Ντάουνινγκ Στριτ: Από τον Κάμερον στη Μέι

Anadolu Agency via Getty Images
LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 12: Theresa May departs from David Cameron's final cabinet meeting as Prime Minister after six years in 10 downing street before she takes over and appoints a new office, in London, United Kingdom on July 12, 2016. UK's Home Secretary Theresa May becomes Britains next prime minister after her rival withdrew from the contest to lead the governing Conservative Party. (Photo by Kate Green/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδίδει σήμερα την πρωθυπουργία της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι.

«Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ» δήλωσε ο Κάμερον στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της, η Τερέζα Μέι αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησής της, μεταδίδει το BBC.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, έναντι της ΕΕ, δηλώνοντας ήδη ότι: «η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ, σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ».

Πριν παραδώσει τη πρωθυπουργία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα απαντήσει για τελευταία φορά σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραδώσει επίσημα την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ. Tη σκυτάλη, στη συνέχεια, θα αναλάβει η Τερέζα Μέι προκειμένου να λάβε το χρίσμα της διαδόχου και να γίνει και επίσημα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

«Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ», δήλωσε ο Κάμερον στην εφημερίδα «The Daily Telegraph».

Ανασχηματισμός

Τα βρετανικά Μέσα σε εκτενή τους ρεπορτάζ αναφέρονται και στον ανασχηματισμό που αναμένεται σήμερα, με πολλά να τονίζουν ότι είναι πιθανό να αναλάβουν σημαντικά χαρτοφυλάκια γυναίκες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Όπως σημειώνει η Telegraph μάλιστα, οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό θα μπορούσαν να είναι ως και οι μισές υπουργοί της χώρας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο σημαντική θέση αναμένεται να αναλάβει και η Άντρεα Λίντσομ, που με την παραίτηση της άνοιξε τον δρόμο για την πρωθυπουργία στην Μέι.

Παράλληλα, το Reuters κάνει λόγο και για δύο διεκδικητές του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν είναι σίγουρο ότι η Μέι θα αντικαταστήσει απευθείας τον Τζορτζ Οσμπορν. Μία πιθανότητα είναι να παραμείνει βραχυπρόθεσμα, μέχρι να ''καθίσει'' η σκόνη και να συνεχίσει να εκπροσωπεί τη χώρα στις επικείμενες διεθνείς συναντήσεις, όπως εκείνη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κίνα, αυτό τον μήνα», σημειώνει το δημοσίευμα.Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει τον Φίλιπ Χάμοντ και τον Σαγίντ Τζέιβιντ ως υποψήφιους διαδόχους του Οσμπορν. Ο πρώτος είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, ενώ έχει περάσει επίσης από τα υπουργεία Αμυνας και Μεταφορών. Ο Τζέιβιντ είναι βουλευτής από το 2010 και είναι υπουργός Επιχειρηματικότητας.