ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2017 14:16 EEST | Updated 09/10/2017 14:16 EEST

Στα πρόθυρα μιντιακού πολέμου Μόσχα και Ουάσιγκτον. Πληθαίνουν οι καταγγελίες ρωσικών μέσων στις ΗΠΑ

Getty Images/iStockphoto

Η καταγγελία που έκανε την περασμένη εβδομάδα η διευθύντρια σύνταξης του τηλεοπτικού δικτύου Russia Today και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα», Μαργαρίτα Σιμονιάν, ότι στα ρωσικά μέσα που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ παρατηρούνται μαζικές αποχωρήσεις συνεργατών εξαιτίας των πιέσεων που τους ασκούν οι αμερικανικές αρχές, ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η αντιπαράθεση Μόσχας και Ουάσιγκτον εισέρχεται στο πεδίο των ΜΜΕ.

Ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αλλά και του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι και στην περίπτωση αυτή θα ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας, όπως αυτή λειτούργησε με τις απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν.

Την αντιπαράθεση αυτή, αλλά και τα πιθανά αντίμετρα, αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα «Ιζβέστια» στο άρθρο της με τίτλο «Η «Ελευθερία» στα όρια του κλεισίματος», με το οποίο υπονοεί σαφώς ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί στη Μόσχα ο χρηματοδοτούμενος από το αμερικανικό Κογκρέσο σταθμός «Ελευθερία».

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η οποία επικαλείται κοινοβουλευτικούς και διπλωματικούς κύκλους, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) κατατέθηκε πρόταση, η οποία προβλέπει να εξισωθεί ο αριθμός των αμερικανικών ΜΜΕ που λειτουργούν στην Ρωσία με τον αριθμό των ρωσικών μέσων που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος μάλιστα της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που ασχολείται με την υπεράσπιση της κρατικής κυριαρχίας και την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας Αντρέι Κλίμοφ, επιβεβαίωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο εξετάζεται.

Αυτή θα είναι η απάντηση γράφει η εφημερίδα στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στο τηλεοπτικό κανάλι RT και στο πρακτορείο Sputnik.

Μάλιστα η εν λόγω Επιτροπή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, απέστειλε σχετική επιστολή στην Γενική Εισαγγελία, στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο αρμόδιο υπουργείο για τα ΜΜΕ (Roskomnadzor), ώστε να παρουσιάσουν έως τις 20 Οκτωβρίου τις προτάσεις τους, για τα αντίμετρα που θα πρέπει να ληφθούν, βάσει των οποίων θα αποφασισθεί και η συγκεκριμένη απάντηση στον τομέα αυτό.

Αυτή τη στιγμή, γράφει η εφημερίδα, στην Ρωσία ιδιαίτερα στις περιφέρειες, έχουν κατοχυρωθεί πολύ περισσότερα αμερικανικά μέσα, απ' ότι ρωσικά στις ΗΠΑ. Μάλιστα όπως λένε οι πηγές που επικαλείται η «Ιζβέστια» τα αντίμετρα μπορεί να πλήξουν αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι σταθμοί «Ελευθερία», «Φωνή της Αμερικής», το CNN και μια σειρά ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα αμερικανικά μέσα που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Ρωσίας και ιδιαίτερα στα διάφορα προγράμματα της «Ελευθερίας»,που χρηματοδοτούνται από το State Department. Για παράδειγμα πρόσφατα ξεκίνησε ο ιστότοπος «Κριμαία. Πραγματικότητες», ενώ στην ρωσική περιφέρεια έχουν γραφεία μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες όπως Washington Post και New York Times.

Ο πολιτειολόγος και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου στρατηγικών ερευνών και προβλέψεων Νικήτα Ντανιούκ, ο οποίος συνεργάζεται με την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, δηλώνει στην «Ιζβέστια» ότι «ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικών ΜΜΕ, που λειτουργούν στην Ρωσία, ούτως ή άλλως ..σχετίζονται με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρμεντ… Και όλα αυτά τα μέσα καλύπτουν τα γεγονότα αποκλειστικά με βάση τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, πλήττοντας συχνά τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Πόσο μάλλον που οι ενέργειες μερικών ΜΜΕ απειλούν ευθέως την εθνικής μας ασφάλεια».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)