Η πρόταση της Μέι για τους Ευρωπαίους της Βρετανίας μετά το Brexit

Η πρόταση της Μέι για τους Ευρωπαίους της Βρετανίας μετά το Brexit
British Prime Minister Theresa May arrives at the EU summit in Brussels, Belgium, June 22, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes
British Prime Minister Theresa May arrives at the EU summit in Brussels, Belgium, June 22, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes
Gonzalo Fuentes / Reuters

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit, διαβεβαίωσε σήμερα τους ευρωπαίους ομολόγους της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην Σύνοδο Κορυφής της Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Μέι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια θα αποκτούν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής (settled EU status). Βάσει του νέου μεταναστευτικού στάτους ακόμη και μετά το Brexit θα μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες σε θέματα πρόσβασης στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στις συντάξεις και σε άλλους τομείς.

Όσον αφορά στους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δηλαδή τον Μάρτιο του 2017, θα τους επιτραπεί η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να κλείσουν πενταετία για να κάνουν αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής.

Τέλος όσοι εισέλθουν στη Βρετανία μετά την ημερομηνία τομή (τον Μάρτιο του 2017) για την έξοδο και πριν το Brexit, τον Μάρτιο του 2019, θα έχουν μια περίοδο χάριτος που θα επεκτείνεται για δύο χρόνια προκειμένου να ομαλοποιήσουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς με την προοπτική αργότερα να διεκδικήσουν μόνιμη παραμονή. Μάλιστα φαίνεται να διαβεβαίωσε ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν θα είναι πολύπλοκες, κάτι που φοβόντουσαν πολλοί.

Όπως μεταδίδει το BBC η Μέι είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί να φύγει κανένας πολίτης από τη χώρα και ούτε επιθυμεί να χωρίσει οικογένειες.

«Σε κανένα Ευρωπαίο πολίτη που διαμένει αυτή την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα του επιβληθεί διά νόμου να φύγει από την χώρα όταν αυτή αποχωρήσει από την ΕΕ», ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η Μέι εξέφρασε «την ξεκάθαρη δέσμευσή της» σε αυτό το θέμα, έπειτα από την παρουσίαση των βρετανικών προτάσεων σήμερα το βράδυ σε αυτό το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Όμως η Μέι ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις της θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν τα ίδια δικαιώματα ισχύσουν και στους Βρετανούς πολίτες που διαβιούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ωστόσο η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit. Μόνο τα «πλέον αξιοσέβαστα δικαστήρια μας» θα είναι σε θέση να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις, δήλωσε.

«Η βρετανική πρόταση είναι σοβαρή και δίκαιη και στοχεύει στο να δώσει την αίσθηση ασφάλειας στου πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν φτιάξει τις ζωές τους και την καριέρα τους συνεισφέροντας τόσα πολλά στην κοινωνία μας» κατέληξε.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή