ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2015 17:54 EEST | Updated 03/05/2015 19:21 EEST

Μέρκελ: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις απερίγραπτες φρικαλεότητες των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Alexandra Beier via Getty Images
DACHAU, GERMANY - MAY 03: German Chancellor Angela Merkel lays down a wreath to commemorate the 70th anniversary of the liberation of the Dachau concentration camp at the memorial site on the grounds of the former concentration camp on May 3, 2015 in Dachau, Germany. Dachau was the first Nazi concentration camp and began operation in 1933 to hold political prisoners, though it later expanded to include Jews, common criminals and foreign nationals. It served mainly as a source of slave labour during World War II and included approximately 100 sub-camps spread across southern Germany and Austria. At least 30,000 inmates died before its liberation by U.S. troops in 1945. (Photo by Alexandra Beier/Getty Images)

Oι Γερμανοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις «απερίγραπτες φρικαλεότητες» που οι ναζί διέπραξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, διεμήνυσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε μια τελετή για την 70η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατόπεδου συγκέντρωσης του Νταχάου κοντά στο Μόναχο.

Κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον 120 ηλικιωμένων επιζώντων από 20 χώρες και 6 Αμερικανών βετεράνων που βοήθησαν στην απελευθέρωση του στρατοπέδου, η Μέρκελ επισήμανε ότι το Νταχάου και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης που απελευθερώθηκαν προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα θυμίζουν για πάντα τις φρικαλεότητες του ναζιστικού καθεστώτος.

«Αυτά τα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της 70ης επετείου από την απελευθέρωσή τους, το ένα μετά το άλλο» τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Νταχάου, το οποίο επισκέπτονται ετησίως τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι.

«Διαπράχθηκαν απερίγραπτες φρικαλεότητες παντού» σημείωσε η ίδια, που το 2013 ήταν η πρώτη εν ενεργεία καγκελάριος που επισκέφθηκε το Νταχάου.

«Όλοι μας προειδοποιούν να μην ξεχάσουμε. Όχι, δεν θα ξεχάσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε για χάρη των θυμάτων, για χάρη ημών και για χάρη των επόμενων γενεών».

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο Νταχάου το οποίο απελευθέρωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις την 29η Απριλίου του 1945.

«Ήταν ένα φοβερό σοκ, αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ενθουσιασμό σας καθώς μας αγκαλιάζατε και βγάλατε έξω μια αμερικανική σημαία που είχατε ράψει στο χέρι και κρύβατε για την περίσταση» είπε ένας πρώην στρατιώτης, ο Αμερικανός Άλαν Λούκενς.

«Οι ναζί δε μπορούσαν να συνθλίψουν το πνεύμα σας».

Ο Ζαν Σαμουέλ, ένας Γάλλος μαχητής της αντίστασης, περιέγραψε από την πλευρά του ότι ένιωσε ξανά ότι είναι άνθρωπος την ημέρα που έφθασαν οι Αμερικανοί.

«Ήταν η καλύτερη ημέρα της ζωής μου…. Ο εφιάλτης είχε τελειώσει» τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)