ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2015 11:25 EEST | Updated 19/04/2015 11:25 EEST

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Θα έχουμε τη μεγαλύτερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Shipwreck immigrants sit on the ship of Hellenic coast guard as they arrive in the port of Lesvos island on April 17, 2015. Since Greece bolstered controls along its land border with Turkey, along the Evros River, illegal immigrants have turned to the maritime route between Turkey and the Greek islands in the Aegean Sea, notably Lesvos, Samos, Kos and Chios. 2015 started with a major increase in the number of Aegean crossings : 10,445 against 2,863 in the same period of 2014, according to the Gr

Φόβοι για δημιουργία «εκατόμβης» με 700 νεκρούς στη Μεσόγειο έχουν δημιουργηθεί μετά από νέο ναυάγιο αλιευτικού γεμάτου μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης

Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που μετέφρε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η μεγαλύτερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Μέχρι αυτή την ώρα η Ιταλική ακτοφυλακή έχει περισυλλέξει 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό «έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους».

Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια σημαντική επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή συνολικά 20 πλοίων, κυρίως πολεμικών της Ιταλίας και της Μάλτας.

Ο συναγερμός δόθηκε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)