ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2015 06:26 EEST | Updated 19/10/2015 06:26 EEST

Ένταση στα Βαλκάνια για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε Σλοβενία, Κροατία, Σερβία

ASSOCIATED PRESS
Slovenian policemen escort a group of migrants across a border with Croatia, in Sredisce ob Dravi, Slovenia, Monday, Oct. 19, 2015. Hungary shut down its border with Croatia to the free flow of migrants, prompting Croatia to redirect thousands of people toward its border with Slovenia. (AP Photo/Petr David Josek)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση μεταξύ χιλιάδων μεταναστών που κινούνται βόρεια στα βαλκανικά κράτη με κατεύθυνση τη δυτική Ευρώπη και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω των νέων σημείων ελέγχουν που έχουν στηθεί και εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία.

Σύμφωνα με το BBC, η Κροατία ζήτησε από τη γείτονά του στα βόρεια τη Σλοβενία να δεχθεί έως και 5.000 μετανάστες την ημέρα, αλλά η Σλοβενία δήλωσε πως μπορεί να δεχθεί μόνο 2.500.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι η Κροατία εντός των ημερών ξεμένει από χώρους στους διαμετακομιστικούς σταθμούς.

Λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που πέρασαν από τη Σερβία έμειναν στο ενδιάμεσο την Κυριακή και σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η ένταση μεταξύ των μεταναστών άρχισε να κλιμακώνεται καθώς έμειναν όλη τη διάρκεια της νύχτας εκτεθειμένοι στη βροχή και το κρύο. Σε εγρήγορση και οι αστυνομικοί για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία επικαλούμενη ζητήματα ασφαλείας έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία αναγκάζοντας τους μετανάστες να κινηθούν για τους προορισμούς τους προς την Αυστρία, τη Γερμανία ή άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μέσω της Σλοβενίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Bostjan Sefic αιτιολόγησε την επιβολή νέων περιορισμών λέγοντας πως η Αυστρία έχει δηλώσει ότι δέχεται μόνο 1.500 ανθρώπους την ημέρα. Ο υπουργός τόνισε, σύμφωνα με το BBC, ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό προσφύγων εάν γνωρίζει πως οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους για τους προορισμούς που επιθυμούν.

«Εάν δεχθούμε 5.000 μετανάστες την ημέρα αυτό σημαίνει 35.000 σε 10 ημέρες. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Εν τω μεταξύ περίπου 5.000 μετανάστες πέρασαν μια κρύα νύχτα στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο διαμετακομιστικό κέντρο στην ανατολική Κροατία.

Στα σύνορα με τη Σερβία χιλιάδες περιμένουν μέσα σε λεωφορεία από νωρίς την Κυριακή για να περάσουν στην Κροατία.

«Περιμένουμε για ώρες. Ο καιρός είναι κρύος και φοράμε πολλές μπλούζες για να ζεσταθούμε. Μαζί μας έχουμε και μικρά παιδιά» δήλωσε στο BBC με αγανακτισμένο ύφος ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Sponsored Post