ΔΙΕΘΝΕΣ
17/12/2015 07:57 EET | Updated 17/12/2015 07:58 EET

Νίκολιτς: Η Σερβία μπορεί να φιλοξενήσει 6.000 πρόσφυγες κατά την διάρκεια του χειμώνα

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 16 : Serbian President Tomislav Nikolic attends a meeting with European Council President Donald Tusk (not seen) and Macedonian President Gjorge Ivanov (not seen) in Brussels, Belgium on December 16, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Σερβία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 6.000 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη συνάντηση που είχε, χθες, στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση ήταν τριμερής και σ' αυτήν συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι οι δυνατότητες της Σερβίας αυτή τη στιγμή είναι να μπορεί να φιλοξενήσει από 3000 έως 6000 πρόσφυγες, αρκεί να βοηθήσει οικονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας, που θα επιτρέπουν τη διαβίωση τους χειμερινούς μήνες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του Ντόναλντ Τουσκ, ότι η ΕΕ σύντομα θα αποδεσμεύσει κεφάλαια για τον σκοπό αυτό.

Επίσης, αναφέρθηκε στην συνέντευξή του και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σερβικές αρχές κατά την ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι κάποιοι φέρουν πλαστά έγγραφα για να παρουσιαστούν ως πρόσφυγες, ενώ στην πραγματικότητα προέρχονται από χώρες που δεν βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ανάγκη να παταχθούν τα κυκλώματα που εκδίδουν πλαστά έγγραφα, όπως επίσης και να εξοπλιστούν οι συνοριακές αρχές της Σερβίας με ηλεκτρονικά μέσα για τη διαπίστωση της αυθεντικότητας των εγγράφων.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της τριμερούς, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι ο συνομιλητής του εξέφρασε την δυσαρέσκεια των Σκοπίων για την πινακίδα που αναρτήθηκε σε υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στη νότια Σερβία, όπου το γειτονικό κράτος αναγράφεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στην επισήμανση αυτή του Ιβάνοφ, ο Νίκολιτς τον παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντάς του ότι το όνομα ΠΓΔΜ χρησιμοποιείται επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε δε, ότι «από το διεθνή αυτοκινητόδρομο Ε-75 διέρχονται πολίτες της ΕΕ και πρέπει να γνωρίζουν σε ποια χώρα εισέρχονται».

Ο πρόεδρος της Σερβίας υπενθύμισε στον Ιβάνοφ ότι τα Σκόπια δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Βελιγραδίου το 2008 να μην αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της ένταξης του στην UNESCO.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν προτίθεται η Σερβία να ανακαλέσει την απόφαση του 1998 για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ο Νίκολιτς απάντησε αρνητικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post