Κέντρα ελέγχου προσφύγων σε βαλκανικά κράτη εξετάζει η ΕΕ

Κέντρα ελέγχου προσφύγων σε βαλκανικά κράτη εξετάζει η ΕΕ
Syrian refugees wait to be registered by police in the southern Serbian town of Presevo, Friday, Sept. 11, 2015. Tens of thousands of people, many from war-torn Syria, have traveled across the eastern flank of Europe, from Turkey to Greece by sea, over land in Macedonia, Serbia, Hungary and Austria. Tense bottlenecks have developed at those borders, especially since Hungary began building a fence to keep the migrants out. (AP Photo/Santi Palacios)
Syrian refugees wait to be registered by police in the southern Serbian town of Presevo, Friday, Sept. 11, 2015. Tens of thousands of people, many from war-torn Syria, have traveled across the eastern flank of Europe, from Turkey to Greece by sea, over land in Macedonia, Serbia, Hungary and Austria. Tense bottlenecks have developed at those borders, especially since Hungary began building a fence to keep the migrants out. (AP Photo/Santi Palacios)
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων σε κράτη των Βαλκανίων που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ για τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που περνούν από την Ελλάδα, ανέφεραν χθες Δευτέρα υπουργοί της Ένωσης.

Έπειτα από την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση των προσπαθειών για τη διαχείριση των αφίξεων προσφύγων δια θαλάσσης στην Ελλάδα και την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν που προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε πως ζήτησε από τους υπουργούς να αναζητήσουν τρόπους καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου του μεγάλου αριθμού μεταναστών που φεύγουν από την Ελλάδα χωρίς έγγραφα, με πολλούς από αυτούς να συνεχίζουν το ταξίδι τους με προορισμό την Γερμανία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η πρόταση για δημιουργία «κέντρων ελέγχου και επεξεργασίας» στις χώρες των Βαλκανίων, υποκινήθηκε από το γεγονός ότι η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες χώρες έχουν αναφέρει πως έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για υποδοχή προσφύγων και εν μέσω χειμώνα, οι μετανάστες μπορεί να βρεθούν σε καθεστώς αναμονής στα βαλκανικά κράτη, εκτός των χωρών της ΕΕ.

Αυτά τα κέντρα, πιθανώς στελεχωμένα με προσωπικό της Ένωσης, θα μπορούν να πραγματοποιούν καταγραφές και ταυτοποιήσεις, όπως συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και μια αρχική εξέταση των κριτηρίων για την χορήγηση ασύλου ή την απέλαση από την Ευρώπη.

Ο Άσελμπορν σημείωσε πως ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, κυμαίνεται πάνω από τους 5.000 ημερησίως, περισσότερους από όσους μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί, ενθαρρύνοντας την πρόταση για δημιουργία επιπλέον εγκαταστάσεων κατά μήκος της διαδρομής μετάβασης από την Ελλάδα στην ΕΕ μέσα από τα Βαλκάνια.

«Η πρόταση πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας «κέντρων κράτησης» και η πρόταση αφορά την χορήγηση υποστήριξης στους πρόσφυγες που ταξιδεύουν μέσα από τα Βαλκάνια.

Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη στάση της Γερμανίας, δηλώνει ο Τουσκ

Το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό στην στάση της Γερμανίας απέναντι στην μεταναστευτική κρίση και άλλα κράτη θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής πρόκλησης, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο στην 26η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ο Τουσκ χαρακτήρισε την Γερμανία και την προσωπικά καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως υποδείγματα των πιο μεγάλων ιδανικών της Ευρώπης.

«Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι υπέρμετρα ανοιχτή, υπερβολικά ανεκτική και φιλελεύθερη, ξεχνούν να μελετήσουν την τραγική μας ιστορία», δήλωσε.

«Επιθυμείτε μια Γερμανία που είναι ανοιχτή, συμπονετική, που να συμπάσχει με τον πιο αδύναμο και τον πιο φτωχό... με άλλα λόγια την Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ, ή μια Γερμανία κλειστή, ψυχρή και ανελέητη; Υπάρχει μόνο μια απάντηση», τόνισε.

Για αυτό το λόγο, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Γερμανία «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», σχολίασε.

Η Γερμανία – από την άλλη μεριά – θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι υπεύθυνη όχι μόνο για «το ηθικό μήνυμα που μεταδίδει», αλλά περισσότερο για ολόκληρη την πολιτική κοινότητα των Ευρωπαίων, πρόσθεσε.

Παρότρυνε την Γερμανία να σταθεί ως ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης, βοηθώντας στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην προστασία της Ευρώπης από την άνθιση του λαϊκιστικού εξτρεμισμού.

«Πράγματι, το εάν η Ευρώπη επιβιώσει ως μια ήπειρος της ελευθερίας, του κανόνα δικαίου, του σεβασμού του ατόμου και της ασφάλειας των κατοίκων της, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους Γερμανούς», επισήμανε.

Για αυτό κάλεσε για μια «τροποποίηση» της υπάρχουσας μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης.

«Μπροστά στην πρωτόγνωρη κλίμακα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, θα πρέπει να πούμε απλά: Η Ευρώπη δεν είναι ικανή να δεχθεί όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να έρθουν στην ήπειρο μας», τόνισε.

Από τη στιγμή που η Γερμανία δεν είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με εξωτερικά σύνορα, η ευθύνη επαφίεται αρχικά σε άλλες χώρες, πρόσθεσε. «Αλλά ακόμη έτσι, όλοι θα σας κοιτούν, περιμένοντας τα σήματα που έρχονται από το Βερολίνο», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή