ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2015 04:12 EET | Updated 16/11/2015 05:10 EET

Μολενμπέκ: Η βιομηχανική συνοικία των Βρυξελλών με τους 440 τζιχαντιστές

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
This picture shows a general view of the vicinity of a police intervention to arrest people in connection with the deadly attacks inParis, in Brussels' Molenbeek district, on November 15, 2015. Five people were arrested in connection with the November 13 deadly attacks in Paris in the Molenbeek district in Brussels, according to officials. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Το Μολενμπέκ είναι μία εκ των 19 συνοικιών των Βρυξελλών. Πρόκειται για μια βιομηχανική περιοχή στην καρδιά της Ευρώπης, που κατά πολλούς αποτελεί «εκτροφείο τζιχαντιστών». Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, λίγοι ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν ότι οι αρχές ξεκίνησαν τις έρευνές τους στο Μολενμπέκ.

Μετά της παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929, η εγκληματικότητα στην βιομηχανική αυτή περιοχή των Βρυξελλών εκτοξεύτηκε. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, με την ανεργία να αγγίζει το 30% και μερικές από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες του Βελγίου να δρουν στην περιοχή ανενόχλητες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η βιομηχανική αυτή ζώνη, σε μικρή απόσταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρείται ότι είναι η «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των τζιχαντιστών».

Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή κατοικείται κατά κανόνα από μουσουλμάνους προερχόμενους κυρίως από την Τουρκία και το Μαρόκο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Κέντρο Μελέτης Ριζοσπαστικοποίησης και Πολιτικής βίας, τουλάχιστον 440 Βέλγοι έχουν στρατολογηθεί από εξτρεμιστικές ομάδες σουνιτών, αριθμός διπλάσιος από εκείνο της Γαλλίας. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δύο εκ των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στο Παρίσι την Παρασκευή κατοικούσαν στις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες -και συγκεκριμένα το Μολενμπέκ- δεν συνδέονται για πρώτη φορά με τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης. Επί παραδείγματι, ο Μαροκινός Ayoub el-Khazzani που άνοιξε πυρ σε τρένο της εταιρείας Thalys τον Αύγουστο κατοικούσε στο Μολενμπέκ. Ο Mehdi Nemmouche, ο άνδρας που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών πέρυσι είχε υπάρξει κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Brice De Ruyver, σύμβουλο ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού Guy Verhofstadt, το Μολενμπέκ υποφέρει από μια σειρά προβλημάτων: «Οι νέοι λαμβάνουν φτωχή εκπαίδευση, στρέφονται σε μικροεγκλήματα, έχουν προβλήματα με την αστυνομία και μετά έχουμε ένα βίαιο κύκλο που οδηγεί στην καταστρατήγηση από ριζοσπαστικές ομάδες».

«Δεν έχουμε επισήμως απαγορευμένες ζώνες στις Βρυξέλλες, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν και βρίσκονται στο Μολενμπέκ», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμαι ότι οι ντόπιοι ανησυχούν ότι τα τελευταία γεγονότα θα αμαυρώσουν το όνομα της συνοικίας.