ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2017 03:13 EET | Updated 21/11/2017 05:58 EET

Πούτιν: Η στρατιωτική επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας στη Συρία ολοκληρώνεται

ALEXEY DRUZHININ via Getty Images
ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε χθες, Δευτέρα, στο Σότσι τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες κατά τις οποίες συμφώνησαν ότι το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιτυχίες των συριακών δυνάμεων επί του πεδίου.

Η Μόσχα προσπαθεί να οικοδομήσει μια διεθνή συναίνεση για μια ειρηνευτική διευθέτηση στη Συρία, ήδη δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης που αντέστρεψε τον ρου του πολέμου υπέρ του Άσαντ.

Η επίσκεψη του Άσαντ διήρκησε τέσσερις ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA που επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο το Κρεμλίνο δεν είχε δώσει καμιά πληροφορία για την επίσκεψη αυτή μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνομιλίας των δυο προέδρων που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε στον σύρο ηγέτη ότι ήθελε να τον συναντήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται για αύριο, Τετάρτη, στη Ρωσία, με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν, δυο άλλων δυνάμεων που έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση στη Συρία.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης στον 'Ασαντ ότι μετά τη συνάντησή τους θα τηλεφωνούσε στον Εμίρη του Κατάρ χθες και σήμερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σε ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας πριν καταγάγουμε οριστική νίκη επί των τρομοκρατών. Ωστόσο, όσον αφορά την κοινή μας αποστολή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση όντως ολοκληρώνεται», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Τώρα, το πιο σημαντικό θέμα είναι, ασφαλώς, να κινηθούμε προς τα πολιτικά θέματα και σημειώνω με ικανοποίηση την ετοιμότητά σας να συνεργαστείτε με όλους όσοι θέλουν την ειρήνη και την επίλυσης της κρίσης», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Άσαντ φορώντας σκούρο κοστούμι και καθισμένος δίπλα σε ένα μικρό τραπέζι απέναντι από τον Πούτιν, δήλωσε στον Ρώσο ηγέτη: «Σε αυτό το στάδιο, ειδικά μετά τη νίκη που πετύχαμε κατά των τρομοκρατών, είναι προς το συμφέρον μας να προχωρήσουμε στην πολιτική διαδικασία».

«Και πιστεύουμε ότι η κατάσταση που έχουμε τώρα επί του πεδίου μας επιτρέπει να αναμένουμε πρόοδο στην πολιτική διαδικασία. Υπολογίζουμε στη στήριξη της Ρωσίας για να διασφαλίσουμε την μη ανάμειξη εξωτερικών παραγόντων στην πολιτική διαδικασία», τόνισε ο Άσαντ μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στρατιωτική και την πολιτική στήριξη της Ρωσίας, όπως και τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου για το ρόλο τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ εξήρε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες είχαν θύματα στις τάξεις τους για τη «σωτηρία της χώρας μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρωσικού στρατού στη στήριξη του Άσαντ, ο Πούτιν παρουσίασε τον σύρο πρόεδρο στους ανώτατους στρατιωτικούς επιτελείς που είχαν συγκεντρωθεί στην κατοικία του στο Σότσι.

«Εκ μέρους ολόκληρου του συριακού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα κάνετε», δήλωσε ο 'Ασαντ στην αίθουσα αυτή που ήταν γεμάτη από Ρώσους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματικούς.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν στις 20 Οκτωβρίου 2015 στη Μόσχα, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Οι πολέμιοι του Άσαντ και δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Ρωσία για τον θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων με τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)