ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2016 04:51 EEST | Updated 25/09/2016 04:51 EEST

Ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαινίασε το πρώτο μουσείο Αφροαμερικανικής ιστορίας περνώντας ένα σημαντικό μήνυμα

Chip Somodevilla via Getty Images
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 23: The Tennessee State University Aristocrat of Bands marching band performs on the South Lawn of the White House during a reception in honor of the opening of the Smithsonian National Museum of African American History and Culture September 23, 2016 in Washington, DC. Founded in 1946, the band performed during the inauguration of presidents Bill Clinton and John F. Kennedy, making them the first historically black college or university to perform at a presidential

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εγκαινίασε σήμερα το μουσείο της Αφροαμερικανικής ιστορίας στην Ουάσιγκτον εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να τονωθεί το αίσθημα ενότητας μεταξύ των πολιτών κι ενώ η κατάσταση στην χώρα παραμένει τεταμένη με φόντο τις δολοφονίες Αφροαμερικανών πολιτών από αστυνομικούς.

Χιλιάδες άνθρωποι, σε συντριπτική πλειοψηφία Αφροαμερικανοί, συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Αμερικής για να παραστούν στα εγκαίνια του εθνικού μουσείου αφροαμερικανικής ιστορίας και πολιτισμού (NMAAHC), που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον, σε κοντινή απόσταση από τον Λευκό Οίκο.

«Το μουσείο αφροαμερικανικής ιστορίας δεν διαχωρίζεται από την ιστορία των ΗΠΑ, δεν βρίσκεται σε μια απόκρυφη γωνιά της αμερικανικής ιστορίας, είναι κεντρικός άξονας της αμερικανικής ιστορίας» υπογράμμισε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κόσμου και πολιτικών αξιωματούχων.

«Δεν είμαστε ένα βάρος ή μια κηλίδα για την Αμερική (…) Είμαστε η Αμερική» επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το μουσείο μπορεί να βοηθήσει να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο. Και πιο σημαντικό, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Και το σημαντικότερο να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο. Μαύροι και λευκοί και Λατίνοι και αυτόχθονες και Ασιάτες της Αμερικής- να κοιτάξουμε πώς οι ιστορίες μας ενώνονται μεταξύ τους».

Στο μουσείο NMAAHC εκτίθενται 36.000 αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία των Αφροαμερικανών, από την δουλεία στην αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως επίσης τη συμβολή τους στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνία.

«Νιώθω υπερήφανη» που παρίσταμαι σε αυτήν την ιστορική στιγμή «λόγω των θυσιών που τόσοι άνθρωποι έκαναν για να γίνει αυτό πραγματικότητα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάρμελο Κόλμαν, μια Αφροαμερικανή 60 ετών από το Κάνσας Σίτι, στο Μιζούρι.

Με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 540 εκατομμύρια δολάρια και το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Ατζάγιε, ο Μπαράκ Ομπάμα προσκάλεσε τέσσερις γενιές μιας οικογένειας Αφροαμερικανών, με τους οποίους χτύπησαν μια καμπάνα που σήμανε το άνοιγμα του μουσείου, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

«Η Αμερική είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο» δήλωσε, «που αυτή η ιστορία μπορεί να συμβεί».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post