ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2015 03:12 EEST | Updated 25/09/2015 03:13 EEST

Η παρουσία του ρωσικού στρατού σε Συρία και Ουκρανία στην ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα - Πούτιν

poniblog/Flickr

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξηγήσει πως η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Συρία θα συμβάλλει στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους, όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα και ο Πούτιν θα συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα) κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχουν πολλά λόγια και τώρα ήρθε η ώρα της σαφήνειας, και για τη Ρωσία να πει την αλήθεια για το πώς ακριβώς προτείνει να αποτελέσει επικοδομητικό συνεργάτη σε αυτό που είναι ήδη ένας συνεχιζόμενος συνασπισμός πολλών κρατών», είπε η Σελέστ Ουάλαντερ, η επικεφαλής της ομάδας για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η Ουάλαντερ πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η πρόσφατα ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στη περιοχή θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος δεν ευσταθεί.

Ο Ομπάμα θα πιέσει επίσης τον Πούτιν να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία το Φεβρουάριο να αποσύρει το ρωσικό στρατό από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, είπε η Ουάλαντερ.

Μεταξύ άλλων συναντήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι τη Δευτέρα το πρωί (τοπικη ώρα), όπου αναμένεται να συζητήσει τη δέσμευση της Ινδίας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, πριν από ένα διεθνές συνέδριο για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Θα συνομιλήσει επίσης με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, κάποια στιγμή κατά τη συνάντηση, είπε ο Λευκός Οίκος. Πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα μάλλον θα συναντηθεί και με άλλους ηγέτες, αλλά δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, παρά την συμφωνία για τα πυρηνικά που σύναψαν πρόσφατα η Ουάσινγκτον και άλλες χώρες με την Τεχεράνη.

Η ομιλία του προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη θα συμπεριλαμβάνει τη φτώχεια, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός στον κόσμο, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post