Δυσάρεστες οι συνέπειες ενός Brexit σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ

Δυσάρεστες οι συνέπειες ενός Brexit σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ
British and Euro flag cocktail sticks
British and Euro flag cocktail sticks
oversnap via Getty Images

H έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε ως αποτέλεσμα μειώσεις στα εισοδήματα αύξηση του πληθωρισμού και μείωση ΑΕΠ της χώρας κατά 5,6% έως το 2019, προειδοποιεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε καλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, όμως είναι αντιμέτωπη με σοβαρές δοκιμασίες και κινδύνους», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Σάββατο.

«Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έχει επιπτώσεις στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγή, τα εισοδήματα, την αγορά εργασίας και τα δημόσια οικονομικά. Οι πιο επίσημες μακροοικονομικές μελέτες δείχνουν ότι το Brexit θα επηρεάσει δυσμεώνς τη βρετανική οικονομία, ωστόσο, το εύρος των εκτιμήσεων είναι μεγάλο και υπάρχουν και λίγες εκθέσεις που αναμένουν θετικές συνέπειες», τονίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, το Brexit είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς, σύμφωνα με το «καλύτερο» σενάριο, το ΑΕΠ θα έπεφτε κατά 1,4% έως το 2019. Σύμφωνα όμως με το «χειρότερο» σενάριο, το ΑΕΠ μπορεί να πέσει κατά 5,6% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ακόμα, μετά το Brexit η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί νέους όρους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν θέλει να ακολουθήσει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα έβαζαν σημαντικά εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις της χώρας. Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα μπορούσαν να κρατήσουν χρόνια, οδηγώντας σε ένα κλίμα αβεβαιότητας.

«Δεν φαίνεται πιθανό η Μεγάλη Βρετανία να καταφέρει να κλείσει γρήγορα εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες για να αντικαταστήσει εκείνες που θα «χάσει» μέσω της συμμετοχής στην ΕΕ. Συνεπώς και οι θέσεις εργασίες θα είναι μειωμένες.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εκτός της Βρετανίας, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κυρίως για τις Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βέλγιο», αναφέρει η έκθεση.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, το κλίμα αβεβαιότητας που θα ακολουθούσε μια έξοδο από την ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι επενδύσεις, ενώ η ανησυχία που επικρατεί ήδη έχει επηρεάσει θεαματικά την αγορά ακίνητης περιουσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, Παρασκευή, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν οι συνέπειες και των δύο επιλογών -και του “ναι και του “όχι”-, ενώ χαρακτήρισε την θέση του Ταμείου «ουδέτερη».

«Ελπίζω ότι από την ουδέτερη θέση μας μπορούμε τουλάχιστον να ρίξουμε λίγο φως στην οικονομική αξία της μιας ή της άλλης επιλογής», είχε πει.

Η έκθεση θα παρουσιαζόταν την Πέμπτη, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας της δολοφονίας της Βρετανίας βουλευτή και υπέρμαχου της παραμονής στην ΕΕ, Τζο Κοξ.

Δημοφιλή