ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2016 12:12 EEST | Updated 22/07/2016 13:53 EEST

Η Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση Ταπί αποφάσισε το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας

Jacky Naegelen / Reuters
IMF Managing Director Christine Lagarde attends a news conference after a seminar on the international financial architecture in Paris, France, March 31, 2016. REUTERS/Jacky Naegelen/File Photo

Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας έκρινε σήμερα, Παρασκευή, ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για το ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί ενώ η ίδια κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή της κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, η οποία παρέπεμπε τη Λαγκάρντ σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στήριξη από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε αργότερα ότι εξακολουθεί να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη» του τη γενική διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ, που εκπροσωπεί 189 κράτη-μέλη, «εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές Ιουλίου, η γενική διευθύντρια είχε δηλώσει πως «είναι πλήρως επικεντρωμένη» στην αποστολή της στο ΔΝΤ αλλά είχε δηλώσει πως θα εκθέσει «πολύ σαφώς» τα επιχειρήματά της σε περίπτωση δίκης.

Η Λαγκάρντ, που βρίσκεται στην Κίνα για μία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20), ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου τη δεύτερη πενταετή θητεία τη ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι είχε διαδεχθεί το 2011 τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Η υπόθεση Ταπί

Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Το 2007, όσο η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στη Γαλλία, η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο. Η απόφαση αυτή της Λαγκάρντ προκάλεσε ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.