Γερμανός φιλόσοφος: Η στάση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος ήταν «αναξιοπρεπής»

Γερμανός φιλόσοφος: «Αναξιοπρεπής» η στάση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
German Chancellor Angela Merkel waits prior to an interview at the studios of German public broadcaster ARD in Berlin, Germany, Sunday, July 19, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
German Chancellor Angela Merkel waits prior to an interview at the studios of German public broadcaster ARD in Berlin, Germany, Sunday, July 19, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Λάβρος κατά της χώρας του για τη στάση που κράτησε απέναντι στο ελληνικό χρέος εμφανίστηκε ο γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

Σε συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό ο Χάμπερμας ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «ψυχρή και απότομη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης (στις ελληνικές προτάσεις) ήταν αναξιοπρεπής».

«Ο απόηχος παγκοσμίως της τραχείας και τευτονικής συμπεριφοράς» της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία στόχευε στο να οδηγήσει στην απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έπεσε σε μία παγίδα –την ιστορική παγίδα μιας ημιηγεμονικής θέσης– από την οποία ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταφέρει να μας προστατεύσει έως σήμερα» τόνισε ο Χάμπερμας, 86 ετών, που θεωρείται ένας από τους φιλοσόφους που συνέβαλαν περισσότερο στην οικοδόμηση της Ευρώπης.

«Χωρίς την ύπαρξη πολιτικών δυνάμεων που θα κυβερνούν μαζί την πολιτική Ένωση, οι εθνικές μας οικονομίες θα αποκλίνουν ακόμα περισσότερο η μία από την άλλη» προειδοποίησε ακόμη ο διανοούμενος στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας έκρινε ταυτόχρονα «ενδιαφέρουσα» την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη συγκρότηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης και ενός κοινού προϋπολογισμού, που θα μπορούσε σύμφωνα με τον ίδιο, να επιτρέψει στη Γαλλία «να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες απέναντι στη Γερμανία στην αναζήτηση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης».

Σύμφωνα με τον Γερμανό διανοούμενο ένα Κοινοβούλιο του Ευρώ θα μπορούσε να «εκλέγεται βάσει των κομμάτων και να αποτελείται από κοινοβουλευτικές ομάδες».

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή «πρέπει να διαθέτει τον δικό της προϋπολογισμό και να αναπτυχθεί σε μια πραγματική κυβέρνηση με διευρυμένες αρμοδιότητες. Η ίδια θα δίνει εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου του Ευρώ και της Ευρωομάδας» διευκρίνισε ο Χάμπερμας σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με την εφημερίδα.

Δημοφιλή