ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2017 09:17 EET | Updated 12/03/2017 10:02 EET

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε δηλώνει πως θέλει να αποκλιμακώσει τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Άγκυρα

Eric Vidal / Reuters
Netherlands' Prime Minister Mark Rutte holds a news conference during an EU Summit at the European Council headquarters in Brussels, Belgium December 15, 2016. REUTERS/Eric Vidal

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες.

Η Τουρκία είπε στην Ολλανδία ότι θα προβεί σε αντίποινα με τους «σκληρότερους τρόπους» αφού απαγορεύθηκε σε τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, σε μια διένεξη σχετικά με τη διεξαγωγή από την Άγκυρα πολιτικής εκστρατείας μεταξύ των τούρκων μεταναστών. «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο η Τουρκία επιχείρησε αρχικά να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσει εκεί μια συγκέντρωση τούρκων μεταναστών υπέρ της επέκτασης των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί. Η Ολλανδία, η οποία είχε ζητήσει από τον υπουργό να μην έρθει, ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του. Αργότερα την ίδια ημέρα, η τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων ταξίδεψε από τη Γερμανία για να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων στο Ρότερνταμ. Τη σταμάτησε η ολλανδική αστυνομία, χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητη και οδηγήθηκε με συνοδεία πίσω στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ο Ερντογάν απείλησε την Ολλανδία με οικονομικές κυρώσεις και χαρακτήρισε την ολλανδική κυβέρνηση «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες».

«Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», δήλωσε σήμερα ο Ρούτε.

Αμετακίνητη η Τουρκία

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μια διπλωματική διένεξη μαίνεται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία αφότου η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς εκεί και στη συνέχεια εμπόδισε την τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να συναντήσει Τούρκους έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Σημειώνεται ότι ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Περίπου 500.000 τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν τα βάζει με την Ευρώπη. Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ολλανδίας και Άγκυρας. Απελάθηκε τουρκάλα υπουργός

Ολλανδία: Η στιγμή της απέλασης της Τουρκάλας υπουργού

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post