Διεθνής Ομάδα Επαφής από την ΕΕ για εκτόνωση της κρίσης στη Βενεζουέλα

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας.
ASSOCIATED PRESS

Στους όρους αναφοράς για τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας επαφής στην οποία θα μετέχουν χώρες της ΕΕ και πέραν αυτής με σκοπό την διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας των πολιτών στη Βενεζουέλα αλλά και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα, αποφάσισαν οι Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα μάλιστα ήταν μαζί με άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Πορτογαλία, μεταξύ αυτών που στήριξαν σθεναρά αυτή τη «γραμμή» για την δημιουργία της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, που σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη χώρα.

Η σύσταση της Ομάδας Επαφής αναμένεται να ανακοινωθεί στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν την Πέμπτη.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουαϊντο ως de facto προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση, ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία.

Ωστόσο όπως έχουν ήδη επισημάνει στις Βρυξέλλες, «εάν δεν υπάρξει προκήρυξη εκλογών με τις απαιτούμενες εγγυήσεις τις επόμενες μέρες, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας, στη βάση του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας», που προβλέπει την προσωρινή ανάληψη της Προεδρίας από τον Πρόεδρο Εθνοσυνέλευσης με σκοπό να διεξαγάγει εκλογές, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Δημοφιλή