ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/12/2016 06:34 EET | Updated 02/12/2016 06:34 EET

Οι «ράμπο» της ΟΠΚΕ βγαίνουν μπροστά σε Αττική και νησιά. Παραλαμβάνει ημιθωρακισμένα τζιπάκια

Eurokinissi

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) μπαίνουν μπροστά από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη κατά του εγκλήματος στην Αττική αλλά και στα επιβαρυμένα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για ομάδες αστυνομικών με βαρύ εξοπλισμό, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν και θα αποκτήσουν διευρυμένο ρόλο στην αστυνόμευση. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί το τελευταίο διάστημα 68 άνδρες που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση, ενώ θα ακολουθήσει εκπαίδευση για ακόμα 50 αστυνομικούς. Αυτό σημαίνει ότι στις 24 ομάδες που υπάρχουν σήμερα στην Αττική θα προστεθούν τουλάχιστον ακόμα 10.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», στο πλαίσιο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. έχει παραλάβει 16 εντυπωσιακά ημιθωρακισμένα τζιπάκια (Toyota Land Cruiser, 4200cc V6) με αλεξίσφαιρα τζάμια. Τα οχήματα αυτά φέρουν προστασία για σφαίρες των 7,62 χιλιοστών και έχουν τροποποιηθεί για να ενταχθούν στο δυναμικό της Αστυνομίας. Τα τζιπάκια πριν παραληφθούν από τη χώρα μας χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνοδείες διπλωματών στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της μη στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή (Eulex Κόσοβο). Αρχικά είχαν παραχωρηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια κατέληξαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για περίπου δύο χρόνια ήταν παροπλισμένα σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Αρκετά από αυτά που είναι έτοιμα να βγουν στους δρόμους θα παρουσιαστούν στα ΜΜΕ σήμερα από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη. Παρόντες θα είναι και περίπου 50 αστυνομικοί που θα τα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά.

Σε πρώτη φάση οι ΟΠΚΕ θα αναλάβουν δράση σε περιοχές της δυτικής Αττικής, όπου παρατηρείται μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας, και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στη δυτική Αττική επιχειρούν σήμερα τέσσερις ομάδες, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν.

Χθες, έφτασαν σε Κω, Σάμο και Χίο οι πρώτες τρεις ομάδες ΟΠΚΕ. Στόχος τους είναι να περιπολούν στους οικισμούς των νησιών και να συμβάλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Οι ομάδες αυτές μετακινήθηκαν από την Αθήνα χωρίς, όμως, να πάρουν μαζί τους τα τζιπάκια που χρησιμοποιούσαν στην πρωτεύουσα. Έτσι, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να φτάσουν στα νησιά είτε κάποια από τα παλιά είτε κάποια από τα καινούργια ημιθωρακισμένα οχήματα της υπηρεσίας.

Στα επιβαρυμένα νησιά βρίσκονται, επίσης, πολύ σημαντική δύναμη των ΜΑΤ, γεγονός ενδεικτικό της εγρήγορσης που επικρατεί ύστερα από τα επεισόδια σε hot spot. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συνολικά έχουν μετακινηθεί από την Αθήνα εφτά διμοιρίες: τρεις στη Λέσβο, μία στη Χίο, μία στη Λέρο και δύο στη Σάμο. Μέχρι πρότινος στη Σάμο υπήρχε μία διμοιρία αλλά το αρχηγείο αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις.

Οι μεγάλες ανάγκες απασχόλησης των ΜΑΤ έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της υπηρεσίας να μετακινούνται ανά 40 ημέρες στα νησιά και να παραμένουν εκεί για 20 ημέρες. Για τα έξοδα των συνεχών και κοστοβόρων μετακινήσεων γίνονται προσπάθειες στη λεωφόρο Κατεχάκη να ανευρεθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό. Για την ελάφρυνσή των ΜΑΤ έχει γίνει πρόταση να μετακινηθούν από την Αθήνα στα νησιά και διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Ένας από τους πονοκεφάλους για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δημιουργούνται κενά στην Αττική, ενόψει των μέτρων τάξης για την περιφρούρηση της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι όλοι οι άνδρες που μεταβαίνουν εκτός Αθήνας λαμβάνουν κανονικά το σχετικό επίδομα για την εκτός έδρας απασχόληση.

Sponsored Post