ΔΙΕΘΝΕΣ
18/09/2015 06:23 EEST | Updated 18/09/2015 10:29 EEST

Νέο φράκτη στα σύνορα με την Κροατία υψώνει η Ουγγαρία

ELVIS BARUKCIC via Getty Images
Migrants board a train at a railway station, near the official border crossing between Serbia and Croatia, near the eastern-Croatian town of Tovarnik, on September 17, 2015. Migrants have begun carving a new route into the Schengen area, travelling via Croatia, after neighbouring Hungary, overwhelmed by the refugee traffic, fenced off its own border with Serbia. For the moment, Croatia copes well with the influx of refugees, being still able to keep evidence of the people arriving and transporting them by train to refugee transit centers closer to nation's capital, Zagreb. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC (Photo credit should read ELVIS BARUKCIC/AFP/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος.

Η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διευκρίνισε στο ραδιόφωνο ότι ο φράκτης θα κατασκευασθεί γρήγορα και θα έχει μήκος 41 χιλιομέτρων για να καλύψει τα τμήματα της μεθορίου που δεν ορίζονται από ποταμό.

«Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα ουγγρο-σερβικά σύνορα», είπε ο Ορμπάν προσθέτοντας ότι 600 στρατιώτες εργάζονται για την κατασκευή του νέου φράκτη, άλλοι 500 θα προστεθούν σήμερα στο έργο και 700 ακόμη το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ τα πλήθη των προσφύγων εξακολουθούν να συρρέουν στην Κροατία, προερχόμενοι από τη Σερβία, περπατώντας μέσα από τα χωράφια γύρω από το ένα από τα επτά συνοριακά περάσματα που οι αρχές του Ζάγκρεμπ έκλεισαν τη νύκτα.

Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Κροατία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της. Όμως η ροή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, στην Κροατία εισήλθαν 13.000 πρόσφυγες, οι οποίοι διέσχισαν τη μεθόριο από αφύλαχτα σημεία.

Οι σερβικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα με την Κροατία αρνούνται να φιλοξενηθούν σε κάποιο καταυλισμό προσφύγων στη σερβική πλευρά και συνεχίζουν πεζοί προς την Κροατία. Πολλοί από αυτούς περιμένουν να πέσει η νύχτα για να διασχίσουν τη συνοριογραμμή ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από την κροατική αστυνομία. Οι σερβικές αρχές προειδοποιούν ότι η διάβαση των συνόρων από σημεία που δεν ελέγχονται εγκυμονεί κινδύνους με δεδομένο ότι πολλά ναρκοπέδια από τους πολέμους, της τελευταίας δεκαετίας, του περασμένου αιώνα, δεν έχουν ακόμη καθαριστεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, η εξέλιξη του μεταναστευτικού προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Κροατίας με τη Σερβία. Η κροατική πολιτική ηγεσία κατηγορεί τη Σερβία ότι σκόπιμα κατευθύνει τους παράτυπους μετανάστες προς την Κροατία, ενώ από την άλλη το Βελιγράδι αποδίδει ανικανότητα στην κροατική πλευρά να διαχειριστεί την κρίση.

Οι τόνοι ανέβηκαν μετά την απόφαση της Κροατίας να προχωρήσει στο κλείσιμο εφτά μεθοριακών σταθμών στα σύνορα με τη Σερβία. Η σερβική κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση αυτή, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε, με δήλωσή του από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η Σερβία θα καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι, με βάση το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων των δύο χωρών, που επιβαρύνεται με τους πολέμους πριν από είκοσι χρόνια, το μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει νέα αφορμή έντασης στις πολιτικές σχέσεις Σερβίας και Κροατίας.

Διαβάστε επίσης: