ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2015 08:37 EEST | Updated 19/06/2015 11:24 EEST

61η η Ελλάδα στην κατάταξη με βάση τoν δείκτη παγκόσμιας ειρήνης – Ποιοι παράγοντες εξετάστηκαν

Τις πιο ειρηνικές και πιο φιλοπόλεμες χώρες του κόσμου παρουσίασε το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης, χρησιμοποιώντας τον δείκτη παγκόσμιας ειρήνης που υπολογίζει το επίπεδο ασφάλειας σε κοινωνικό επίπεδο, το μέγεθος των εμφύλιων ή διεθνών συρράξεων, τον βαθμό στρατιωτικοποίησης κάθε χώρας και άλλους παράγοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο εχθρικός τα τελευταία οκτώ χρόνια, με το χάσμα μεταξύ των ειρηνικών και επικίνδυνων χωρών να μεγαλώνει. Συνολικά, ο πλανήτης ξόδεψε το 13,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ (14,3 τρισ. δολάρια) για την ενίσχυση του στρατού και της εσωτερικής ασφάλειας και για να αποκαταστήσει τις απώλειες από την εγκληματικότητα και τις συρράξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θεωρείται σχετικά ασφαλής, καλύπτοντας την 61η θέση στην λίστα με τις 162 χώρες που εξέτασε ο δείκτης παγκόσμιας ειρήνης. Παρόλο που οι δολοφονίες είναι ελάχιστες, ο λόγος που δεν ανήκουμε στην δεκάδα με τις πιο ειρηνικές χώρες είναι οι βίαιες διαδηλώσεις, η τρομοκρατία, η αστυνομικοποίηση, οι εσωτερικές συγκρούσεις και η προσβασιμότητα σε όπλα.

Οι 10 λιγότερο ειρηνικές χώρες

Εικόνες από την Συρία

1 Συρία

2 Ιράκ

3 Αφγανιστάν

4 Νότιο Σουδάν

5 Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

6 Σομαλία

7 Σουδάν

8 Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

9 Πακιστάν

10 Βόρεια Κορέα

Οι 10 πιο ειρηνικές χώρες

Ουράνιο τόξο στην Ισλανδία

1 Ισλανδία

2 Δανία

3 Αυστρία

4 Νέα Ζηλανδία

5 Ελβετία

6 Φινλανδία

7 Καναδάς

8 Ιαπωνία

9 Αυστραλία

10 Τσεχία

Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη με βάση τον δείκτη παγκόσμιας ειρήνης εδώ.