ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2015 10:48 EEST | Updated 03/05/2015 11:24 EEST

Την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών ζητά η Ιταλική αντιπολίτευση μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου

Andrea Benjamin Manenti/Flickr
Manifestazione NOEXPO degenerata in lotta tra forze dell'ordine e black block

Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα σήμερα, Κυριακή, για τις ταραχές που συγκλόνισαν το Μιλάνο και επισκίασαν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Expo 2015. Ταυτόχρονα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Αντζελίνο Αλφάνο, να παραιτηθεί. Όλα αυτά ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών που αναμένονται να διεξαχθούν αυτό το μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς του Μιλάνου, ειδικοί για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησαν την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί διάπραξης εκτεταμένων βανδαλισμών, που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 15 χρόνια, εναντίον τουλάχιστον 5 συλληφθέντων.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Αλφάνο, ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς που έχει συμμαχήσει με το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, απέτυχε να αποτρέψει τα επεισόδια βίας και τις σοβαρές ζημιές, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν ότι θα υπάρξει ένταση.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια ειρηνική πορεία καταγγέλλοντας ότι η Expo αποτελεί ένα σύμβολο διαφθοράς και σπατάλης.

Όταν ωστόσο μια ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ και να πυρπολεί αυτοκίνητα και υποκαταστήματα τραπεζών, η αστυνομία επιχείρησε να τους απομονώσει αντί να σπεύσει και με τη χρήση βίας να σταματήσει το καταστροφικό τους έργο.

«Τέσσερις μικροί κακομαθημένοι χούλιγκαν, που τρώνε με ασημένια κουτάλια, δεν θα καταφέρουν να καταστρέψουν την Expo» είπε ο Ρέντσι σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI.

Η αστυνομία «έκανε τη δουλεία της με σοβαρότητα και απέφυγε να προκαλέσει» τους διαδηλωτές, υποστήριξε ο ίδιος.

Την ίδια μέρα ο Υπουργός Εσωτερικών απαντά στην αντιπολίτευση αναφέροντας στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλα Σέρα πως η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα κατά των βίαιων διαδηλωτών.

Ο Ιταλός υπουργός τονίζει ότι την περασμένη Παρασκευή, αποφεύχθηκε η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, από την στιγμή που οι διαδηλωτές που πυρπόλησαν αυτοκίνητα, τράπεζες και καταστήματα, στην πραγματικότητα ήθελαν να φτάσουν μέχρι το κεντρικότερο σημείο της Ιταλικής συμπρωτεύουσας, την πλατεία του καθεδρικού ναού Ντουόμο. Κάτι που οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν.

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Ρέντσι «εργάζεται για την υιοθέτηση προληπτικών απαγορεύσεων, όπως συμβαίνει με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όταν θα υπάρχει υψηλός δείκτης επικινδυνότητας θα απαγορεύονται οι πορείες στο κέντρο των πόλεων, όπως συμβαίνει με τους φιλάθλους, όταν τους απαγορεύεται να παρακολουθούν παιχνίδια της ομάδας τους εκτός έδρας».

Ο Αντζελίνο Αλφάνο δηλώνει, παράλληλα, ότι το Ιταλικό κράτος είναι έτοιμο να πλαισιώσει την περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο ,για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των βίαιων διαδηλωτών «No Expo», πριν από δύο ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την επίσημη θέση του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, και της Λέγκα του Βορρά, που έχουν ζητήσει την παραίτησή του εξαιτίας αναποτελεσματικής διαχείρισης της δημόσιας τάξης, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών απαντά σε ειρωνικό τόνο: «Περίεργο, άργησαν. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες δεν μου είχαν ζητήσει, ακόμη, να παραιτηθώ».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post