Διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Παρίσι. Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν 70 κράτη στον Τραμπ

Διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Παρίσι. Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν 70 κράτη στον Τραμπ
French Minister of Foreign Affairs Jean-Marc Ayrault addresses delegates at the opening of the Mideast peace conference in Paris, January 15, 2017.Around 70 countries and international organisations are making a new push for a two-state solution in the Middle East at the conference in Paris. REUTERS/Thomas Samson/POOL
French Minister of Foreign Affairs Jean-Marc Ayrault addresses delegates at the opening of the Mideast peace conference in Paris, January 15, 2017.Around 70 countries and international organisations are making a new push for a two-state solution in the Middle East at the conference in Paris. REUTERS/Thomas Samson/POOL
POOL New / Reuters

Το Παρίσι φιλοδοξεί να δώσει ώθηση για την επανέναρξη των αδιέξοδων μέχρι σήμερα συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνόδου για τη Μέση Ανατολή, που ξεκινά σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ οι 70 χώρες που συμμετέχουν , θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποτελεί το μόνο δρόμο επίλυσης του προβλήματος.

Παράλληλα, θα προειδοποιήσουν ότι το σχέδιό του για τη μεταφορά την αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες ειρήνευσης.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 70 χώρες, από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, όπως επίσης και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος με ομιλία του νωρίς το μεσημέρι, πρόκειται να εκφράσει την υποστήριξη της Ελλάδας στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας «για την επίτευξη λύσης δύο κρατών».

Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να σημειώσει τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει η περιφερειακή συνεργασία στην εν λόγω ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τη διάσκεψη αυτή, ως «ανώφελη» και «στημένη», ενώ στις εργασίες δε θα εκπροσωπηθούν ούτε οι Ισραηλινοί, αλλά ούτε και οι Παλαιστίνιοι.

Ωστόσο, μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, η διάσκεψη αποτελεί ένα βήμα, προκειμένου οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στο μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει εξαγγείλει την υλοποίηση μιας φιλικότερης πολιτικής προς το Ισραήλ, αλλά και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται για 68 χρόνια, στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας τη θέση θεώρησής της, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Στη γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβεί λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας του και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Λίγο πριν από την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, η σύνοδος του Παρισιού έρχεται να προστεθεί σε σειρά συμβολικών πράξεων με τις οποίες οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επιχειρούν να εντείνουν τις πιέσεις προς την ισραηλινή ηγεσία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Η τελευταία από αυτές τις πράξεις ήταν το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου, που καταδίκαζε την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές και στο οποίο για πρώτη φορά δεν άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ. Πέντε ημέρες αργότερα ακολούθησε μία παθιασμένη έκκληση του Τζον Κέρι και στις δύο πλευρές να μην εγκαταλείψουν τη λύση των δύο κρατών.

Άγνωστος Χ η πολιτική του Τραμπ

Εν τω μεταξύ η Deutsche Welle (DW) αναφέρει: «Η σύνοδος του Παρισιού δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πορεία επίλυσης της διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων», γράφει στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο Νίμροντ Γκόρεν, αναλυτής του think tank Mitvim. Εκτιμά ωστόσο ότι ενδέχεται να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία αναζήτησης διεθνών μηχανισμών που διευκολύνουν τις εργασίες με στόχο την επίλυση του Μεσανατολικού.

Πάντως ο μεγάλος άγνωστος Χ, συνεχίζει η DW, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει στο Μεσανατολικό ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει σε στροφή των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι κατανοεί την πολιτική εποικισμού του Ισραήλ.

Από τη σκοπιά της παλαιστινιακής ηγεσίας η σύνοδος του Παρισιού συνιστά ενδεχομένως ύστατη ευκαιρία για τη διάσωση της λύσης των δύο κρατών. Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Παιδείας Ναφταλί Μπένετ ανακοίνωσε ότι μετά την ανάληψη της αμερικανικής ηγεσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ «η Παλαιστίνη θα φύγει από την ημερήσια διάταξη». Αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει η Γαλλία. Εάν η προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους απομακρυνθεί, αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για το Ισραήλ, προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Όπως παρατήρησε, «στις παλαιστινιακές περιοχές αναπτύσσεται πολύ μεγάλη αγανάκτηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle, BBC)

Δημοφιλή