Οι δηλώσεις των ηγετών στην 21η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι

Οι δηλώσεις των ηγετών στην 21η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι
United Nations Secretary General Ban Ki-moon, left, and French President Francois Hollande, right, welcome U.S. President Barack Obama as he arrives for the COP21, United Nations Climate Change Conference, in Le Bourget, outside Paris, Monday, Nov. 30, 2015. (AP Photo/Christophe Ena, Pool)
United Nations Secretary General Ban Ki-moon, left, and French President Francois Hollande, right, welcome U.S. President Barack Obama as he arrives for the COP21, United Nations Climate Change Conference, in Le Bourget, outside Paris, Monday, Nov. 30, 2015. (AP Photo/Christophe Ena, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε σήμερα Δευτέρα τους ηγέτες του κόσμου, κατά την έναρξη στο Παρίσι των συνομιλιών για το κλίμα που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, να επιταχύνουν τη δράση τους για να αποφύγουν μια επικίνδυνη άνοδο των θερμοκρασιών.

Οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές που έχουν αναληφθεί από περισσότερες από 180 χώρες είναι, όπως δήλωσε ο Μπαν, μια πολύ καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, ένα όριο που οι επιστήμονες λένε πως μπορεί να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες.

«Το Παρίσι πρέπει να σηματοδοτήσει μια αποφασιστική καμπή», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου φιλοξενεί τη σύνοδο δήλωσε: «Το μέλλον του πλανήτη θα αποφασιστεί εδώ, στο Παρίσι».

Υπογράμμισε δε πως πρόκειται για μια «ιστορική ημέρα», τονίζοντας ότι ποτέ σε μια διάσκεψη δεν μετείχαν τόσες αρχές από τόσες χώρες.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση, είμαστε με την πλάτη στον τοίχο... που δεν είναι ανυπέρβλητος.Τα καλά συναισθήματα, οι δηλώσεις προθέσεων δεν θα είναι αρκετά, είμαστε σε ένα οριακό σημείο...στο τέλος της διάσκεψης, στις 12 Δεκεμβρίου, πρέπει να έχει εξευρεθεί μια συμφωνία παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα».

Για να γίνει αυτό ο κ. Ολάντ έκανε λόγο για τρεις προϋποθέσεις:

Η πρώτη θα είναι να σχεδιαστεί μια αξιόπιστη καμπύλη που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό.

Η δεύτερη θα είναι να δοθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μια αλληλέγγυα απάντηση, ενώ κανένα κράτος δεν δικαιούται να απόσχει από τις δεσμεύσεις του παρότι οι αποκλίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Όσον αφορά στην τρίτη προϋπόθεση, είπε ότι όλες οι εταιρείες μας πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή τη διαδικασία.

«Αυτό που διακυβεύεται με τη διάσκεψη για το κλίμα, είναι η ειρήνη, καθώς η υπερθέρμανση προμηνύει συγκρούσεις όπως τα σύννεφα προμηνύουν την καταιγίδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου «να αρθούν στο ύψος» του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ο ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα απέρριψε επιπλέον σθεναρά το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία.

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε δηλώσει ότι έρχεται πάντα μια στιγημή που είναι «πολύ αργά για να δράσουμε», ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι αναφορικά με το κλίμα αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φθάσει.

«Θα μπορούσαμε άραγε να σκεφτούμε μια ικανοποιητικότερη ανταμοιβή από το να γνωρίζουμε ότι η επόμενη γενιά θα επωφεληθεί απ' όσα κάνουμε εδώ;» διερωτήθηκε.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα ποσοστά των εκπομπών αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 26% έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι μια συμφωνία για το Κλίμα απαιτεί δεσμευτικούς επανελέγχους.

Οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι πρέπει να καταλήξουν στην υιοθέτηση ενός δεσμευτικού πλαισίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που θα συμπληρωθεί από επίσης δεσμευτικούς επανελέγχους με στόχο να διασφαλίζεται ότι θα καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε η κ. Μέρκελ από το βήμα της Διάσκεψης για το Κλίμα.

Ακόμη η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι στόχος είναι να τεθεί από τον «ΟΗΕ ένα δεσμευτικό πλαίσιο» και να υπάρξει ένας δεσμευτικός μηχανισμός ελέγχου με στόχο να κλείσει το κενό μεταξύ του αντίκτυπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη, των μέτρων που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες και των πρόσθετων προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι έχει μεγάλη σημασία στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Η Κίνα, η οποία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από κάθε άλλη χώρα, επέμενε ανέκαθεν πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.

«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Σι απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους που μετέχουν στη διάσκεψη του Παρισιού.

Ο Σι κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες «να προσφέρουν αυξημένη χρηματοοικονομική στήριξη» μετά το 2020 στις αναπτυσσόμενες χώρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή