ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2016 19:20 EEST | Updated 15/05/2016 19:27 EEST

Φιλιππίνες: Ο νέος πρόεδρος Ντουτέρτε θα επαναφέρει την θανατική ποινή

TED ALJIBE via Getty Images
Philippines' President-elect Rodrigo Duterte, speaks to the media for the first time asince he claimed victory in the presidential election, at a restaurant in Davao City, on the southern island of Mindanao on May 15, 2016.Duterte vowed on May 15 to reintroduce capital punishment and give security forces 'shoot-to-kill' orders. / AFP / TED ALJIBE (Photo credit should read TED ALJIBE/AFP/Getty Images)

O νεοεκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο λαϊκιστής δικηγόρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι σκοπεύει να επαναφέρει την θανατική ποινή και να αναγνωρίσει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης το δικαίωμα να «ανοίγουν πυρ για να σκοτώνουν».

«Θα ασκήσω πιέσεις στο Κογκρέσο να θέσει εκ νέου σε ισχύ την θανατική ποινή διά απαγχονισμού» είπε ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Νταβάο (νότια).

Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων, που εξελέγη την 9η Μαΐου, ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει στην αστυνομία το δικαίωμα «να πυροβολεί για να σκοτώσει» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον εγκληματιών κι εκείνων που θα αντιστέκονται με τη βία στις σύλληψή τους.

«Εάν αντισταθείτε, εάν προβάλλετε βίαιη αντίσταση, οι διαταγές μου στην αστυνομία θα είναι να πυροβολούν για να σκοτώσουν» προειδοποίησε ο ίδιος.

Ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού θα κινητοποιηθούν με στόχο να σκοτώνουν τους εγκληματίες, τόνισε.

Ο 71χρονος πρόεδρος των Φιλιππίνων σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε η ποινή του θανάτου, που καταργήθηκε το 2006 υπό την προεδρία της Γκλόρια Αρόγιο, να επανέλθει σε ισχύ για εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες και οι κλοπές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατεία, ο Ντουτέρτε, ο οποίος θα ορκιστεί την 30η Ιουνίου για μια θητεία 6 ετών, υποσχέθηκε ότι θα εξουδετερώσει τους δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες, προκαλώντας την οργή των αντιπάλων του αλλά γοητεύοντας παράλληλα τους δεκάδες χιλιάδες Φιλιππινέζους που έχουν απαυδήσει μπροστά στα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και τη διαφθορά.

Ο ίδιος έφθασε στο σημείο να πει ότι 100.000 άνθρωποι θα πεθάνουν κι ότι αυτή η ποσότητα πτωμάτων θα ριχθεί στον κόλπο της Μανίλας, για να ταϊσουν τα ψάρια.

Εξάλλου όπως επισήμανε, ο σεβασμός στο νόμο αποτελούσε τίποτα περισσότερο από μια «επιλογή» στις Φιλιππίνες και ότι εκείνος θα ήθελε να αλλάξει αυτήν την κατάσταση.

«Μην καταστρέφετε την χώρα μου, διότι θα σας σκοτώσω… Δεν υπάρχει μέση οδός… Εάν προσπαθήσετε να διαφύγετε της σύλληψης, εάν αρνηθείτε τη σύλληψη.. εάν αντισταθείτε με βίαιο τρόπο, θα πω «σκοτώστε τους», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο ίδιος έκρινε «επαρκή» τη συγγνώμη που απέστειλε γραπτώς στον πάπα Φραγκίσκο τον οποίο είχε βρίσει χυδαία κι είπε ότι δεν θα επισκεφθεί το Βατικανό όπως είχε ανακοινώσει.

Σε σχετική ερώτηση ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι δεν προτίθεται «πλέον» να πάει. «Φθάνει» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στον ποντίφικα.

Εκτίμησε άλλωστε ότι ένα ταξίδι «θα μπορούσε να είναι μια επίδειξη υποκρισίας».

Στην έναρξη της εκστρατείας του τον Νοέμβριο, ο νυν πρόεδρος είχε καταφερθεί με χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά του πάπα καθώς είχε προκαλέσει μποτιλιαρίσματα στη Μανίλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην περιοχή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπενίνο Ακίνο επανέλαβε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι ο Ντουτέρτε είναι ένας δικτάτορας, που μπορεί να επιβάλλει στους πολίτες των Φιλιππίνων ένα καθεστώς τρόμου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος διετέλεσε για σχεδόν 20 χρόνια δήμαρχος του Νταβάο, κατηγορείται ότι οργάνωσε αποσπάσματα θανάτου σε αυτήν την πόλη των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα αποσπάσματα θανάτου, που αποτελούνταν από αστυνομικούς, πρώην κομμουνιστές αντάρτες και δολοφόνους, σκότωσαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών παιδιά και μικροαπατεώνες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post