ΔΙΕΘΝΕΣ
01/05/2015 15:44 EEST | Updated 01/05/2015 17:47 EEST

Ποινικές διώξεις σε βάρος έξι αστυνομικών για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ

Andrew Burton via Getty Images
BALTIMORE, MD - MAY 01: Baltimore City State's Attorney Marilyn J. Mosby announces that criminal charges will be filed against Baltimore police officers in the death of Freddie Gray on May 1, 2015 in Baltimore, Maryland. Gray died in police custody after being arrested on April 12, 2015. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

O θάνατος του Φρέντι Γκρέι, που απεβίωσε μία εβδομάδα μετά τη βίαιη σύλληψή του στη Βαλτιμόρη, οφείλεται σε «ανθρωποκτονία» και στους 6 αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σύλληψή του θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικό κρίσιμο» το να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Φρέντι Γκρέι, του νεαρού άνδρα ο θάνατος του οποίου, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του στη Βαλτιμόρη, προκάλεσε επεισόδια και ταραχές σε αυτήν την πόλη στις ανατολικές ΗΠΑ.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί, (…) οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης θέλουν (να μάθουν) την αλήθεια» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος που διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει προς το παρόν ενημερωθεί για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον των 6 αστυνομικών που εμπλέκονται στη σύλληψή του.

Το πόρισμα της έρευνας για το θάνατο του Γρκέι

Η Μέριλιν Μόσμπι παρουσίασε ενώπιον του Τύπου το πόρισμα μιας έρευνας σχετικά με τον θάνατο τη 19η Απριλίου του νεαρού άνδρα, ηλικίας 25 ετών, ένα γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις και ταραχές σε αυτήν την πόλη στις ανατολικές ΗΠΑ.

Η εισαγγελέας γνωστοποίησε ότι στους 6 αστυνομικούς, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα την περασμένη εβδομάδα, θα απαγγελθεί μεταξύ άλλων η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Οι αρχές εξέδωσαν σήμερα το πρωί εντάλματα σύλληψης, διευκρίνισε η ίδια.

Σύμφωνα με την έρευνα και τη νεκροψία νεκροτομή, ο νεαρός άνδρας έχασε την ζωή τους αφού υπέστη έναν «τραυματισμό που απέβη μοιραίος καθώς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας κατά τη μεταφορά του με το βαν της αστυνομίας…».

Στον 25χρονο φορούσαν τις χειροπέδες, ενώ οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια στον Γκρέι παρά το γεγονός ότι τους το ζήτησε ο ίδιος τουλάχιστον 2 φορές.

Η Βαλτιμόρη αποτελεί θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων- οι οποίες κατέληξαν σε ταραχές τη Δευτέρα το βράδυ μετά την κηδεία του νεαρού- έπειτα από τη γνωστοποίηση του θανάτου του μετά το σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στη σπονδυλική στήλη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post