ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2017 10:00 EET | Updated 16/02/2017 12:04 EET

Ο όρος Αναστασιάδη στον ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών, μετά την αποχώρηση Ακιντζί

BRYAN R. SMITH via Getty Images
(Photo credit should read BRYAN R. SMITH/AFP/Getty Images)

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη σημερινή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιαδη, επιδιώκοντας χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τον ισχυρισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι είχε αποχωρήσει πρώτος από τη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας μάλιστα ότι περίμενε στην αίθουσα το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Έσπεν Μπαρθ Άιντε να τον μεταπείσει να επιστρέψει.

«Λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα -οφείλω να ομολογήσω- φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η διαφωνία αφορούσε παρατήρηση του κ. Άιντε ότι ίσως οι Τούρκοι να είχαν κάποιο δίκιο εκφράζοντας ανησυχίες για το ψήφισμα της Βουλής, αναφέροντας στον επίσημο των Ηνωμένων Εθνών ότι η θέση του δεν του επέτρεπε να προβαίνει σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως στην αρχή της συνάντησης ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Σε απάντηση, αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι εκφρασθείσες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε κ. Αναστασιάδης, αναλύοντας λεπτομερώς τα όσα είχε αναφέρει σε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις του.

«Τόνισα, όπως έκαμα και προηγουμένως, ότι δεν θα επιστρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως με τα όσα είπε επισήμανε πως δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

«Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας», προσέθεσε.

Εξ άλλου, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε και πάλι τη διαφωνία του με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν.

Ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ίδιος προσωπικά παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017.

«Ως εκ τούτου καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να πετύχουμε στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η αποχώρηση Ακιντζί

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο κατοχικός ηγέτης αποχώρησε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εκμεταλλευόμενος, ως φαίνεται, την απόφαση της Βουλής σχετικά με τη δεκάλεπτη αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Ανώτατες Κυβερνητικές Πηγές, μιλώντας στο SigmaLive, κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη κίνηση, ήδη από τις ημέρες του Μοντ Πελεράν, η οποία αναζητούσε μια αφορμή, έστω και ήσσονος σημασίας, όπως εν τέλει και συνέβη, με αφορμή ένα εσωτερικό ζήτημα.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του, ο κ. Ακιντζί συγκάλεσε τα τ/κ μέσα στο λεγόμενο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, προκειμένου να προχωρήσει σε δηλώσεις, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στη σημερινή συνάντηση, καθώς και για τους λόγους της αποχώρησής του.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε στον χώρο των διαπραγματεύσεων στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, προφανώς για να συζητήσει με τον κ. Έιντε για τις εξελίξεις, πριν επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαχειριστεί το ζήτημα.

Όπως είπε ο ίδιος προσερχόμενος και φανερά εκνευρισμένος από την εξέλιξη, αναμένεται να προχωρήσει σε γραπτή δήλωση εντός της ημέρας, προκειμένου να διευκρινίσει την κατάσταση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, SIGMA LIVE)

Sponsored Post