Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης. Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και τη διάσκεψη της Γενεύης

Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης. Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και τη διάσκεψη της Γενεύης
Eurokinissi

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη για το Κυπριακό που θα γίνει στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα, όπου στις 10.15 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με στόχο τον περαιτέρω συντονισμό Λευκωσίας – Αθηνών ενόψει της διάσκεψης.

Από κυπριακής πλευράς, παρόντες συνάντηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα Σε Μέρα», ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Σημείωσε ότι κατά την συνάντηση, στην οποία θα παρίστανται και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, θα γίνει ενημέρωση και για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης τεχνοκρατών Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ακόμη είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης, εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου, προτού μεταβεί στην Ελβετία, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον λαό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει σημειωθεί πρόοδος και περαιτέρω σμίκρυνση των διαφωνιών, τονίζοντας ωστόσο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσδοκούσε ότι η πρόοδος θα ήταν μεγαλύτερη.

Αναφερόμενος στο θέμα της μετάβασης των αρχηγών των κομμάτων στην Γενεύη, ο κύριος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά. Πέραν του ΕΛΑΜ, είπε, δεν υπήρξε άλλη αρνητική απάντηση.

Σχολιάζοντας την κριτική κομμάτων αναφορικά με την σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης και ειδικότερα σε σχέση με την συμμετοχή ή μη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε κατάλυσής της.

Κάλεσε μάλιστα όλους να προβληματιστούν ως προς το ποιόν εξυπηρετεί μία τέτοια προσέγγιση.

Η συνάντηση του Κυπριανού με τον Τσίπρα

Εξαντλητικά συζητήθηκαν όλες οι εναπομείναντες πτυχές του Κυπριακού, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και διαδικασίας, και η συναντίληψη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο ΑΚΕΛ είναι πολύ μεγάλη είπε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν επίσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καθώς και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ ουσιαστική» σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της εκτιμά ότι συζητήθηκαν εξαντλητικά όλες οι πτυχές των εναπομείναντων θεμάτων στο Κυπριακό.

«Συζητήσαμε τα ζητήματα ουσίας αλλά και τα διαδικαστικά ζητήματα και θεωρώ ότι έχουμε πολύ μεγάλη συναντίληψη και στα θέματα ουσίας και στα θέματα διαδικασίας» είπε, προσθέτοντας ότι για τα ζητήματα αυτά θα γίνει συζήτηση, και ήδη γίνεται, με τον ΠτΔ Αναστασιάδη σε μια προσπάθεια να συμβάλει το ΑΚΕΛ στις εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική η τρέχουσα φάση σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η διαδικασία που θα οδηγήσει στη Γενεύη και οι ίδιες οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκεί, θα καθορίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και του λαού μας, υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε ότι «ως ΑΚΕΛ θα επιχειρήσουμε να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό από τη Γενεύη να προκύψουν θετικά αποτελέσματα τα οποία βέβαια θα πρέπει να εντάσσονται στις διαχρονικές θέσεις αρχών και στο πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί τόσο από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Ο κ. Κυπριανού έκλεισε τη δήλωσή του απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και της Κύπρου για συνεργασία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό «για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας και στην αποτελεσματικότητά μας όσον αφορά αυτές τις διεκδικήσεις» τόνισε.

Οι Κύπριοι Οικολόγοι

Τυχόν αποτυχία στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην τουρκική πλευρά, διεμήνυσε ο πρόεδρος του κυπριακού Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, μετά την 90λεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, ο Κύπριος πολιτικός χαρακτήρισε «μακρά και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Ειδικότερα, «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε πλήρως για πολλές πτυχές του Κυπριακού, όχι μόνο τη διεθνή πτυχή, στην οποία εμπλέκεται και ο ελλαδικός παράγοντας. Είχαμε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις ανησυχίες του κυπριακού λαού σε πολλά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού».

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετέφερε «την πολύ θετική τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι ενδιαφέρει την Ελλάδα να υπάρξει στην Κύπρο μια βιώσιμη και στοιχειωδώς δίκαιη λύση». Όσον αφορά το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, η Ελλάδα, όπως δήλωσε, «ορθώς επιμένει στην κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, ως ένα σημαντικό στοιχείο που θα κατοχυρώνει και θα ενισχύει τη βιωσιμότητα της λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Κλείνοντας, ο κ. Περδίκης ευχαρίστησε τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά «για τη σταθερή υποστήριξη των κυπριακών θέσεων. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών θα ευοδωθούν, και θα έχουμε μια πετυχημένη Διάσκεψη στη Γενεύη, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται δυστυχώς τόσο αδιάλλακτη η τουρκική πλευρά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου να υπάρξει μια πετυχημένη διάσκεψη στη Γενεύη. Το ενδεχόμενο της αποτυχίας χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην πλευρά της Τουρκίας», κατέληξε.

Κάτι γίνεται με τον Ακιντζί και τον Ερντογάν

«Ως “έλλειψη εμπιστοσύνης” της Άγκυρας προς τον Μουσταφά Ακιντζί εκτιμούν κάποιοι στα κατεχόμενα τις συναντήσεις του Ταγίπ Ερντογάν με την Σιμπέρ Σιμπέλ, “πρόεδρο” της “βουλής” και τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, “υπουργό εξωτερικών”, και όχι με τον Τ/κ ηγέτη, λίγο πριν τη Γενεύη, ενώ η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε συχνή επαφή με την Αθήνα και καθορίζουν κοινή στρατηγική» γράφει η Τ/Κ εφημερίδα «Αφρίκα» και αναμεταδίδει ο «Φιλελεύθερος»

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της "Αφρίκα" σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν “πνίγεται στη δουλειά. Από τη μια έχει παρασύρει την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και από την άλλη προσπαθεί να κάνει αποδεχτό σ’ όλους το προεδρικό σύστημα το οποίο επιβάλλει. Όμως μέσα σ’ όλες αυτές τις εργασίες δεν παραμελεί τους Κύπριους καλεσμένους του και βρίσκει χρόνο για αυτούς. Και αυτό, επειδή προετοιμάζεται για τη Γενεύη. (Όπου) στις 12 Ιανουαρίου υπάρχει μεγάλη μάχη”.

Στη στήλη “Επιστολή από την Αφρική” της εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε τόσο με την κ. Σιμπέρ όσο και με “τον διάσημο εθνικιστή μας Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ενημερώθηκε απ’ αυτούς. Δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με το τι συζήτησαν, εξάλλου οι επαφές αυτές έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Φυσικά μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό. Ιδιαίτερα από τις δηλώσεις του Ερτουγρούλογλου. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον η Σιμπέρ λέει κάτι το διαφορετικό από τον κ. Ταχσίν. Εξάλλου, η συνάντηση αυτή έγινε χωρίς να είναι ενήμερη η διοίκηση του ΡΤΚ. Ούτε και αυτοί προέβηκαν σε δήλωση”.

Υπάρχουν, προστίθεται, και άλλα αξιοπρόσεκτα θέματα και αναφέρει ότι Αθήνα και ε/κ πλευρά βρίσκονται σε συχνή επαφή και λέγεται ότι Τσίπρας και Αναστασιάδης καθορίζουν κοινή στρατηγική για τη Γενεύη, ενώ – σημειώνεται - ο Ακιντζί ακόμα να συναντηθεί με τον Ερντογάν. “Φυσικά υπάρχει ακόμα χρόνος. Σχεδόν δύο εβδομάδες. Κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν. Όμως δεν διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε με την Σιμπέρ και τον Ερτουγρούλογλου προτού να συναντηθεί με τον Ακιντζί”.

Η στήλη παρατηρεί επίσης ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, “ο οποίος δεν βαρέθηκε να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, είπε πάλι τα ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC” κάνοντας μνεία στην αναφορά του Τ/κ ηγέτη ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. “Όμως δεν είναι ο Ακιντζί που αποφασίζει γι’ αυτό, αλλά η Τουρκία. Εάν θέλει η Τουρκία ο στρατός φεύγει και δεν μπορεί ο Ακιντζί να τον κρατά εκεί με το ζόρι”.

Η στήλη της Αφρίκα επικρίνει τον κ. Ακιντζί ότι τη θέση του εάν η ε/κ πλευρά συνεχίσει μέχρι το τέλος να μιλά για μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις, αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες τελείωσαν προτού καν αρχίσουν, θα έπρεπε να την είχε θέσει στην ε/κ πλευρά από την αρχή. “Όταν καθίσατε στο τραπέζι, το πρώτο σας πρόβλημα έπρεπε να ήταν αυτό. Και τότε, εάν δεν λαμβάνατε την απάντηση που θέλατε, αμέσως έπρεπε να αποχωρήσετε από το τραπέζι. Οι συνομιλίες θα τελείωναν προτού καν αρχίσουν”.

Όμως, αναφέρει απευθυνόμενη προς τον Τ/κ ηγέτη, εσείς προτιμήσατε να ξεκινήσετε από τα εύκολα. Εάν όμως ξεκινούσατε από τα δύσκολα, καταλήγει, ούτε εσάς θα μάλλιαζε η γλώσσα σας (σσ. του κ. Ακιντζί), ούτε και η (τ/κ) κοινότητα θα έχανε τόσο χρόνο.

Προβληματισμοί για το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο και όχι μόνο

Καθώς το Κυπριακό βαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του δεν είναι λίγες οι φωνές που εκφράζουν τον βαθύτατο προβληματισμό τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τους χειρισμούς από ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Τα Χριστούγεννα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο, όπως μετέδωσε το sigmalive.com επικαλούμενο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό.

«Ενώ σε μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, και θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την πορεία μας, συρόμαστε και πάλι σε άκρως επικίνδυνες ατραπούς, ακολουθώντας, τυφλά, χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις, που καθορίστηκαν και εξαγγέλθηκαν, πριν από καιρό, από τον εγκάθετο της κατοχής στην Κύπρο.Το καθήκον αυτό επιβάλλει, όπως με επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στην υπερτρισχιλιετή ιστορία μας, ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και διαγράψουμε πορεία εξόδου από τα αδιέξοδα».

Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία αφού πέτυχε, με την παγίδευση μας στις διακοινοτικές συνομιλίες, και με την πάροδο του χρόνου, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας, δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

«Τον στόχο αυτό επιδιώκει να υλοποιήσει κυρίως με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και αναφέρεται συνεχώς σε `εκλιπούσα` Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένει στη δημιουργία ἐξ υπαρχής νέου κράτους» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας πως όσο υπάρχει η Κυπριακὴ Δημοκρατία συνυπάρχουν και τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ που τη θωρακίζουν και δεν μπορεί η Τουρκία να νομιμοποιήσει την κατοχή».

«Ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η Τουρκία από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις αυτές είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νέο κράτος που θα προκύψει θα είναι αθωράκιστο. Για να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού `συνιστώντος κρατιδίου`, που δεν θα την έχει. Θα είμαστε, τότε, όμηροι στα χέρια της Τουρκίας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να προσυπογράψουμε μιαν τέτοια λύση» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή η παραμονή των εποίκων για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα Αλεξανδρέττα ή να υπάρξουν ασάφειες που θα επιτρέπουν την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει ακόμη ότι το πρόβλημά μας δεν είναι η επιστροφή κάποιων εδαφών ή η λεκτική αποποίηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

«Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε το κράτος μας και να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε τη διάλυσή του. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον κύκλο των συνομιλιών, πού ξεκινούν τώρα, όχι και με τις καλύτερες προοπτικές για την πλευρά μας» κατέληξε.

Πρόσφατα σε εκδήλωση στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Αναστασιάδη και του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ το σχέδιο που προτείνεται οδηγεί στην κατάλυση της κυπριακής δημοκρατίας αρχικά και εν συνεχεία στην πλήρη τουρκοποίηση του νησιού, μέσω της παραμονής των στρατευμάτων κατοχής, του καθεστώτος των εγγυήσεων και κυρίως μέσω του νέου κρατικού μορφώματος, το οποίο θα βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε περίπτωση διαφωνίας μέσα στο υπουργικό συμβούλιοτο ζήτημα θα παραπέμπεται σε μια τετραμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πρόεδροι – Έλληνας και Τούρκος- και δύο υπουργοί. Δηλαδή η τουρκοκυπριακή κοινότητα του 20% θα εξισούται με την ελληνοκυπριακή του 80%. Σε περίπτωση ισοψηφίας θα ακολουθεί κλήρωση και η απόφαση θα βγαίνει 2 προς 1. Συνάγεται λοιπόν ότι ενδέχεται, μέσα από αυτό το πρωτοφανές κυβερνητικό όργανο, να έχουμε απόφαση κυβερνητική την οποία η μειοψηφία θα επιβάλει την θέση της στην πλειοψηφία. Ένα τέτοιο κρατικό μόρφωμα σύντομα θα καταστεί υποχείριο της Τουρκίας και θα συνοδευθεί από φυγή του κυπριακού ελληνισμού από το νησί, με προφανή εξέλιξη την τουρκοποίησή του.

«Εάν πέσει η Κύπρος στα χέρια της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα θα έχει υποστεί τεράστια εθνική καταστροφή» είχε υπογραμμίσει ο ίδιος.

Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μια ευρύτερη εκστρατεία αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, όπου επανειλημμένα την αμφισβητεί και δεν αποκλείεται μαζί με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, να κλιμακωθούν οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το ζήτημα των γκρίζων ζωνών,ενώ οι βόρειοι γείτονες μας, συχνά πυκνά πλέον θέτουν ζήτημα τσάμηδων και να μην ξεχνάμε ότι παραμένει ανοιχτό και το ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ. Βέβαια όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό που συμπεριλαμβάνει τον πόλεμο στη Συρία, την εμπλοκή της Τουρκίας και τη συμμαχία της με τη Ρωσία, την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ, τους «παίκτες» για το φυσικό αέριο στην Κύπρο, τα συμφέροντα και τους φόβους του Ισραήλ, αλλά και την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και την ΕΕ.

Δημοφιλή