Το πραξικόπημα στην Τουρκία αυξάνει τις ροές – Συναγερμός στο Αιγαίο από ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό

Το πραξικόπημα στην Τουρκία αυξάνει τις ροές – Συναγερμός στο Αιγαίο από ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό
Sooc

«Πυρετός» συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Ναυτιλίας αναμένεται την εβδομάδα που διανύουμε για το προσφυγικό και την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Νούμερο ένα φόβος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των προσφυγικών ροών και η τυχόν απόπειρα Τούρκων εκδιωχθέντων να περάσουν σε ελληνικά νησιά. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για ένα θέμα που απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου η Ελλάδα να μη βρεθεί στη δίνη νέων προβλημάτων.

Και αυτό γιατί η αύξηση των ροών σε συνδυασμό με τα κλειστά σύνορα μπορεί να προκαλέσει «ασφυξία» στη χώρα μας, ενώ σε περίπτωση που ταξιδέψουν σε ελληνικά νησιά Τούρκοι που διώκονται από την τουρκική κυβέρνηση τότε η ελληνική πλευρά θα βρεθεί μπροστά σε ακόμα ένα διπλωματικό θρίλερ ανάλογο με αυτό που αντιμετωπίζει με τους οχτώ πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή στο Αιγαίο. Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί ακόμα και σε τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά με σκάφη αναψυχής από τα τουρκικά παράλια, υπό το φόβο άτομα που μπορεί να σχετίζονται με το πραξικόπημα να υποδύονται τους τουρίστες. Σε εγρήγορση είναι και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Κω, προκειμένου το πληροφοριακό δίκτυο να μπορέσει να αποτρέψει δυσάρεστα περιστατικά πριν αυτά εκδηλωθούν.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανησυχεί βλέποντας ότι τα νούμερα των μεταναστευτικών ροών είναι μετά το πραξικόπημα «τσιμπημένα» προς τα πάνω εκτιμώντας, όμως, ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να αλλάξει από ημέρα σε ημέρα, καθώς οι εξελίξεις στη γειτονικά χώρα είναι ραγδαίες. Στις 15 Ιουλίου 2016, ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, φιλοξενούνταν σε οργανωμένους χώρους όλης της Ελλάδας 57.098 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την περασμένη Κυριακή ο αριθμός είχε ανέβει στους 57.551. Τα κυκλώματα εξακολουθούν να περνούν κόσμο στη Λέσβο, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή έφτασαν στο νησί 270 πρόσφυγες (90 άτομα την ημέρα), ενώ υπολογίζεται ότι από τις 15 Ιουλίου μέχρι χθες έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Ενδεικτικό της ανησυχίας της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Τουρκία και το προσφυγικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Πεντάγων

ο.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι παρατηρούν ότι υπάρχουν περιοχές στα τουρκικά παράλια, όπου οι περιπολίες των τουρκικών διωκτικών Αρχών έχουν χαλαρώσει μετά το πραξικόπημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε ηθελημένη στρατηγική από τουρκικής πλευράς είτε στους διωγμούς στελεχών των τουρκικών Αρχών από την κυβέρνηση που δημιουργούν επιχειρησιακά κενά.

Ένα άλλο στοιχείο που έχει παρατηρηθεί από τις ελληνικές Αρχές είναι η εκτόξευση των ροών το τελευταίο διάστημα στη γειτονική Ιταλία, όπου μέσα σε δύο 24ωρα πέρασαν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Τα κυκλώματα δουλεμπόρων δείχνουν ότι επιλέγουν προς το παρόν αυτή τη δίοδο για το μεγαλύτερο όγκο των ανθρώπων, χωρίς, όμως, κανείς να μπορεί να γνωρίζει αν στο μέλλον επιχειρήσουν να στρέψουν ξανά το ενδιαφέρον τους στο Αιγαίο.

Δημοφιλή