Σε κατάσταση έκτακτης ιατρικής ανάγκης ο καταυλισμός εκτοπισμένων που βομβαρδίστηκε στην Νιγηρία

Σε κατάσταση έκτακτης ιατρικής ανάγκης ο καταυλισμός εκτοπισμένων που βομβαρδίστηκε στην Νιγηρία
Soldiers stand in a parade at the military arcade during a ceremony marking the army Remembrance Day in Lagos, Nigeria January 15, 2017.REUTERS/Akintunde Akinleye
Soldiers stand in a parade at the military arcade during a ceremony marking the army Remembrance Day in Lagos, Nigeria January 15, 2017.REUTERS/Akintunde Akinleye
Akintunde Akinleye / Reuters

Συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη, οι επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου ο νιγηριανός στρατός βομβάρδισε κατά λάθος έναν καταυλισμό εκτοπισμένων προκαλώντας τον θάνατο 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 120, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).

Τα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί και τα ασθενοφόρα στο Μαϊντουγκούρι, τη μεγάλη πόλη της περιοχής και προπύργιο των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού στη πλαίσιο του «σχεδίου έκτακτης ιατρικής ανάγκης» που έχουν κηρύξει οι αρχές της Πολιτείας Μπόρνο.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έχει στείλει στην περιοχή ένα ελικόπτερο για να μεταφέρει τα θύματα προς το Μαϊντουγούρι και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, που είχαν αρχίσει να εργάζονται εδώ και λίγο καιρό στον καταυλισμό της Ραν που βομβαρδίστηκε, έχουν αναλάβει τον συντονισμό των ιατρικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο Ίσα Γκουσάου εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολιτείας.

Τα αεροπορικά πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Νιγηρίας, που είχαν στόχο τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σημειώθηκαν περίπου στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) στη Ραν, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Μπόρνο, την ώρα που οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις διένειμαν τρόφιμα στους εκτοπισμένους.

«Ανθρωπιστική βοήθεια είχε καταφέρει να φτάσει λίγο λίγο στην περιοχή αυτή που μέχρι πρότινος δεν ήταν προσβάσιμη» από τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, δήλωσε ο Έντουαρντ Κάλον συντονιστής του ΟΗΕ για τη Νιγηρία, προσθέτοντας ότι στη Ραν ζουν 4.300 εκτοπισμένοι που ήδη υποφέρουν «από έλλειψη τροφής και σοβαρό υποσιτισμό».

Έξι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ανακοίνωσε από την πλευρά της η ΔΕΕΣ, η οποία επίσης διαθέτει ομάδες στην περιοχή.

«Μεταξύ των θυμάτων των αεροπορικών επιδρομών στη Ραν ήταν έξι μέλη του νιγηριανού Ερυθρού Σταυρού που σκοτώθηκαν και 13 που τραυματίστηκαν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Η μεγάλης κλίμακας αυτή επίθεση εναντίον ευάλωτων ανθρώπων που έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της ακραίας βίας είναι σοκαριστική και απαράδεκτη», τόνισε ο δρ Ζαν-Κλεμέν Καμπρόλ διευθυντής των επιχειρήσεων των MSF.

Οι MSF διευκρίνισαν ότι ομάδες τους «προσπαθούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες» στους τραυματίες, ενώ ζήτησαν από τις αρχές «να θέσουν σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να διευκολυνθεί η επείγουσα απομάκρυνση τραυματιών από την περιοχή.

Εικόνες που μεταδόθηκαν μετά την αεροπορική επιδρομή δείχνουν τραυματισμένα παιδιά με σκισμένα ρούχα και ματωμένα να κλαίνε, καθώς και πτώματα τοποθετημένα πάνω σε ψάθες και καλυμμένα με κουβέρτες. Οι τραυματίες δέχονταν τις πρώτες βοήθειες ακόμη και καθισμένοι στο έδαφος, ενώ τα κτίρια του καταυλισμού φαίνονταν τυλιγμένα στις φλόγες.

«Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο βομβάρδισε κατά λάθος τη Ραν αντί για την Κάλα», μια γειτονική περιοχή, δήλωσε ένας κάτοικος. «Τις τελευταίες εβδομάδες η Μπόκο Χαράμ μετακίνησε τη βάση της από το δάσος της Σαμπίσα προς την Κάλα και προφανώς ένα αεροπλάνο μπέρδεψε την Κάλα με τη Ραν», πρόσθεσε.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι δήλωσε ότι ενημερώθηκε «με βαθιά θλίψη» για τον βομβαρδισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «ένα λυπηρό επιχειρησιακό λάθος».

Ο βομβαρδισμός αυτός σημειώθηκε την ώρα που ο νιγηριανός στρατός σημειώνει νίκες επί της Μπόκο Χαράμ, του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στη δυτική Αφρική.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή