Τις ΗΠΑ «βλέπει» ο Πούτιν πίσω από τις αποκαλύψεις των «Panama Papers»

Τις ΗΠΑ «βλέπει» ο Πούτιν πίσω από τις αποκαλύψεις των «Panama Papers»
MOSCOW, RUSSIA. APRIL 14, 2016. Russia's President Vladimir Putin speaks during his annual televised question-and-answer session at Moscow's Gostiny Dvor. Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Mikhail Klimentyev\TASS via Getty Images)
MOSCOW, RUSSIA. APRIL 14, 2016. Russia's President Vladimir Putin speaks during his annual televised question-and-answer session at Moscow's Gostiny Dvor. Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Mikhail Klimentyev\TASS via Getty Images)
Mikhail Klimentyev via Getty Images

Για την υπόθεση «Panama Papers», τη ρωσική οικονομία, την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, απαντώντας ζωντανά σε τηλεφωνικές ερωτήσεις.

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «πρόκληση» τις αποκαλύψεις των Panama Papers, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται άτομα του στενού του περιβάλλοντος. Ο ίδιος κατήγγειλε μάλιστα ότι η γερμανική εφημερίδα Suddeutsce Zeitung, η οποία βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις, εξαρτάται οικονομικά από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sacks. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είχαν στόχο να δημιουργήσουν αμφιβολίες απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

«(Οι ξένες δυνάμεις) δεν πρέπει να ενεργούν από τη θέση του ισχυρού, να επιβάλλουν ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, αλλά οφείλουν να ενεργούν με σεβασμό απέναντι σε όλους τους εταίρους τους και φυσικά απέναντι στη Ρωσία», είπε.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει μία «μικρή πτώση» του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2016, κατά 0,3% έναντι 3,7% το 2015, αλλά άνοδο κατά 1,4% το 2017.

«Υπάρχουν θετικά στοιχεία, ο γεωργικός, ο κατασκευαστικός τομέας, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, το εμπορικό πλεόνασμα, η αποκατάσταση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», είπε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία ναι μεν απέσυρε σημαντικό τμήμα των στρατιωτικών της δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα, όμως «αφήσαμε τον συριακό στρατό σε μία θέση όπου, με την υποστήριξη του τμήματος του αποσπάσματος που έμεινε εκεί, μπορεί να πραγματοποιεί σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε την ανάγκη να γίνουν διαπραγματεύσεις για να διεξαχθούν εκλογές στη Συρία.

«Είναι απαραίτητο να δεχθούμε –να συμφωνήσουμε όλοι και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων– να δεχθούμε το Σύνταγμα και στη βάση του Συντάγματος να διεξαχθούν εκλογές. Αυτός είναι ο τρόπος να εξέλθουμε από την κρίση», τόνισε.

«Η αντιπολίτευση (στη Συρία) προσπαθήσει να ανακτήσει αυτά που έχασε, Πράγματι, θα πρέπει να ειπωθεί πως στη πραγματικότητα δεν είναι ο συριακός στρατός που πολεμά εκεί, αλλά μερικοί κουρδικοί σχηματισμοί και κάποιες άλλες ένοπλες ομάδες που πολεμούν μεταξύ τους και εναντίον των Κούρδων. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι φίλη μας».

«Δεν έχουμε βρεθεί, και δεν θα βρεθούμε, σε έναν κύκλο εχθρότητας. Αυτό μπορεί απολύτως να αποκλειστεί. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι φίλη μας και ο τουρκικός λαός ένα φιλικό έθνος με το οποίο αναμφίβολα θα οικοδομήσουμε τις καλύτερες δυνατές φιλικές σχέσεις».

«Έχουμε προβλήματα με κάποιους πολιτικούς ηγέτες, των οποίων τη συμπεριφορά, τις ενέργειες θεωρούμε ανάρμοστες. Αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό, όπως βλέπετε με ηρεμία, χωρίς εμπόδια και αυτή είναι η γραμμή αντίδρασής μας σε μη φιλικές ενέργειες απέναντι στη Ρωσία», επεσήμανε.

Ο ίδιος δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει μια αντίδραση απέναντι στους εν λόγω πολιτικούς.

«Μια αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη, διαφορετικά θα τους έχεις στο σβέρκο και θα σε διώξουν. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν ήδη συμβεί στην ιστορία μας , πριν από πολύ καιρό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επιστροφή σε αυτό – και δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ακόμα πως στην ουσία διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος στη νότια Τουρκία, η ηγεσία της οποίας συνεργάζεται με ριζοσπαστικές οργανώσεις αντί να τις πολεμά. Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ρώσους επισκέπτες και πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για επανέναρξη των πτήσεων προς τη χώρα αυτή και την Αίγυπτο.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν προβλέπει άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον και ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε αντίποινα κατά της Δύσης.

Τέλος, ο Πούτιν έκανε αναφορά στην ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αρχές στο Κίεβο ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ.

Σχολιάζοντας την έγκριση από το ουκρανικό Κοινοβούλιο του διορισμού του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι «πραγματιστική».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή